Favoriet

Voederwinning

Opvouwbare frontmaaier van Krone

Frontmaaiers lopen al jaren aan tegen de wettelijke afmetingen voor wat het de transportbreedte betreft. Krone komt daarom met een opvouwbare frontmaaier, waarbij de buitenste twee schijven naar binnen klappen. Krone stelt de machine voor tijdens Agritechnica.

Tot voor kort was de maximale werkbreedte van een frontmaaier ongeveer 3,20 m bij een transportbreedte van 3,00 meter. Wilde je richting de 3,50 meter, dan is een ontheffing verplicht om over de openbare weg te mogen. Krone bedacht dat de werkbreedte nog wel breder kon, zonder ontheffing aan te hoeven vragen.

EasyCut Fold

De nieuwe frontmaaier van Krone heet EasyCut F 400CV Fold. De maaier maait maar liefst 4,00 meter breed bij een transportbreedte van 3,00 meter. Geen ontheffing nodig dus. Daarnaast is de maaier uitgerust met een kneuzer. Krone bereikt die transportafmetingen door de buitenste twee maaischijven aan beide kanten hydraulisch naar binnen te klappen. De maaischijven bevinden zich tijdens transport dus tussen de trekker en vaste maaibalk in. Ook de beschermdoeken klappen hydraulisch naar omhoog. In- en uitklappen van de maaibalk en beschermdoeken verloopt over één dubbelwerkend ventiel. Het zijn drie aparte maaibalken die elk hun eigen olievoorziening hebben. In werkstand zijn ze vergrendeld. Omdat de kneuzer niet meedraait met de buitenste schijven, is deze wel een stuk smaller dan de totale werkbreedte van de maaier. Om het gras toch de kneuzer in te krijgen draaien de buitenste (verhoogde) maaischijven naar binnen. Ze geven het gras door totdat het gras door de kneuzer kan.

Nog geen geschikte triple-combinaties

Op dit moment heeft Krone nog geen geschikte maaiers in het programma die wat werkbreedte betreft goed aansluiten op deze nieuwe opklapbare frontmaaier. De maximale werkbreedte van een triplemaaier is op dit moment 10,10 meter met maaibalken van elk 3,60 meter breed. Echter is een maaier van 3,20 meter daarvoor voldoende om geen strepen te laten staan. Er zal dus ook een nieuwe vlindermaaier ontwikkeld moeten worden om de capaciteit van deze nieuwe opvouwbare frontmaaier volledig te kunnen benutten. De maaiers moeten in het werk verder naar buiten hangen om niet teveel overlap te hebben met de frontmaaier. En in transport moeten de armen waar de maaiers aan hangen juist in kunnen schuiven om niet boven de 4,00 meter transporthoogte te komen. De transporthoogte op zich is al een uitdaging met maaibalken van 3,60 meter en verticaal opklappen. Het is aannemelijk dat deze frontmaaier op termijn ook op de Big M verkrijgbaar is.

Als de maaier inderdaad praktijkrijp is dan zou het principe van de wegklappende maai-elementen ook toegepast kunnen worden op achtermaaiers en triplemaaiers. Bredere maaiers die toch onder de 4,0 meter transporthoogte blijven worden dus ook mogelijk met deze nieuwe techniek.

Vernieuwde aanbouwbok

Nieuw voor de Krone EasyCut F 400 CV Fold is een vernieuwde aanbouwbok. De maaier hangt verder naar voren om plaats te maken voor de buitenste maai-elementen die naar achteren klappen. In feite is de maaier opgehangen aan een ‘duw-bok’ en wordt de maaier hydraulisch uitgeheven op de kopakker. De fronthef blijft altijd op dezelfde hoogte dus. De hefcilinders van de maaier worden door middel van een stikstofbol hydropneumatisch ontlast. Of Krone deze manier van aanbouwen ook op andere frontmaaiers gaat toepassen is nog niet bekend. Het is nog even afwachten wanneer de maaier op de markt komt.

Gerelateerde artikelen