Favoriet

Voertechniek

Trioliet Triotrac M nieuwe compacte zelfrijder, Smartrac vervalt

Voermengwagenfabrikant Trioliet uit Oldenzaal (Ov.) komt met een compactere en goedkopere versie van de Triotrac: de Triotrac M. De Smartrac komt te vervallen.

Doordat Trioliet stopt met de Smartrac wordt de nieuwe Triotrac M de nieuwe instapper bij de zelfrijders. De vraag naar hele eenvoudige en goedkope zelfrijders werd te beperkt. Het nieuwe model komt in eerste instantie alleen met een kuipinhoud van 14 kuub met een enkele mengvijzel. Er zijn twee uitdoseervarianten mogelijk: losdeuren of een dwarsafvoerband. Die laatste maakt de machine wel bijna 75 centimeter langer: 7,29 tegenover 8,03 meter. Trioliet is nog aan het bekijken of er nog grotere modellen komen met zowel één als twee mengvijzels. De maximale uitkuilhoogte bedraagt 4,5 meter.

De motor is gelijk aan die uit de grote Triotrac – een viercilinder JCB met 129 kW (175 pk). De motor voldoet nu nog aan Stage 4, maar zal binnenkort voldoen aan Stage 5. Ook de cabine is ten opzichte van de grotere Triotrac bijna ongewijzigd. Standaard is alleen de achteras gestuurd, waardoor de machine wel flink zal uitzwenken. Wie een wenbaardere machine wil hebben kan wel optioneel vierwielbesturing bijbestellen. Maximaal rijdt de Triotrac M 40 km/h.

Invoerrotor

Omdat de machine compacter moest zijn dan de grotere Triotrac is de opvoerband bij de Triotrac M vervangen door een liggende invoerrotor met vier meenemers. Bijkomend voordeel zou zijn dat een rotor minder draaiende delen heeft en dus minder onderhoud nodig heeft. Na het snijden van het snijd-laatsysteem van 1,85 m breed  wordt het voer vervolgens door de invoerrotor rustig de mengkuip ingedraaid. Maximaal draait de rotor 30 toeren per minuut. De rotor en mengkuip staan op weegstaven zodat de veehouder al voordat het voer in de mengkuip zit kan zien of er genoeg voer is geladen.

Prijs

De Triotrac M is fors goedkoper dan de Triotrac, maar wel duurder dan de Smartrac die meer aan de onderkant van de markt gepositioneerd is. De vanafprijs van de Triotrac M is bruto 179.000 euro. Dat is zo’n 40.000 euro goedkoper dan zijn grote broer. Voor dat geld heb je een machine met achterwielbesturing. Voor vierwielbesturing betaal je circa 4.000 euro bij.

Gerelateerde artikelen