Favoriet

Blog

Touw en duct tape

Een nieuw jaar beginnen met mankementen en problemen – er is maar weinig vervelender. Zeker op ons bedrijf, waar veel van de bedrijfsgebouwen meer dan zestig jaar oud zijn, sneuvelt er met regelmaat iets. Na verloop van tijd gaat immers alles kapot. En dan grijp ik maar weer naar een touwtje, de rol duct tape of de kabelbinders.

Een nieuw jaar beginnen met mankementen en problemen – er is maar weinig vervelender. Zeker op ons bedrijf, waar veel van de bedrijfsgebouwen meer dan zestig jaar oud zijn, sneuvelt er met regelmaat iets. Na verloop van tijd gaat immers alles kapot. En dan grijp ik maar weer naar een touwtje, de rol duct tape…

Het lijkt er soms op dat dit mijn belangrijkste gereedschap is. En ja, voor zolang het duurt werken deze noodmaatregelen. Dat neemt niet weg dat ik me behoorlijk aan deze houtje-touwtje oplossingen kan ergeren. Het veelvuldig gebruik van al deze – wellicht ook op uw bedrijf populaire – hulpmiddelen is toch wel het teken dat het einde van de levensduur nadert. Dat geldt ook voor de zoveelste gelaste beugel, een met kunsthars gerepareerde kruiwagen of het met een beetje cement opgevulde gat in de erfverharding. Na een tijdje aanmodderen wordt het tijd voor rigoureuze maatregelen. En ja, die gaan vaak gepaard met ingrijpende veranderingen en fikse investeringen. Een goed voorbeeld is de melkstal. Als het melken een ergernis wordt, te lang duurt, koeien onrustig zijn of je jezelf elke ochtend afvraagt wat er nu weer kapot zal gaan, wordt het tijd om de melkstal onder handen te nemen. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om ook met een beperkt budget het werk een stuk aangenamer te maken, blijkt uit een artikel in de nieuwste uitgave van Veehouderij Techniek. En ik kan me zo maar voorstellen dat u en ik na afloop van de renovatiewerkzaamheden verzuchten ‘hadden we dat maar eerder gedaan’. Het verbannen van touw, duct tape en kabelbinders is dan ook één van mijn voornemens voor dit nieuwe jaar. Maak er wat moois van.