Favoriet

Beurs

ATH 2022: Boeren-sleepslangpomp van Schouten

Schouten Machines uit Uddel (Gld.) toont op Agrotechniek Holland twee pompsets om te sleepslangen voor kleine loonbedrijven en veehouders.

Schouten Machines uit Uddel (Gld.) toont op Agrotechniek Holland twee pompsets om te sleepslangen voor kleine loonbedrijven en veehouders.

De modellen zijn onderdeel van de Farm-Line-serie van de fabrikant. De serie bestaat uit drie modellen: de Orcan PU100T, PU100V en PU100Z. De T-uitvoering is voorzien van een 1,7 kuub groot buffervat en een vacuümpomp om het buffervat te vullen. De V-uitvoering is voorzien van een verdringerpomp. De Z-uitvoering is voorzien van een zuigarm en vooral geschikt voor het pompen uit mest- of digestaat-basins. Met die laatste machine mikt Schouten vooral op de Duitse markt.

Buffervat

Het buffervat wordt voor het opstarten van de pompset gevuld door middel van de BP-vacuümpomp (3.600 l/min). Als het buffervat eenmaal vol zit kan de vacuümpomp uit en kan de Doda-centrifugaalpomp worden opgestart. Door mest uit het buffervat te pompen ontstaat er opnieuw een vacuüm waardoor de het buffervat zelfaanzuigend wordt en op die manier mest uit de put trekt. Daarvoor zijn twee zesduims slangaansluitingen aanwezig. Twee zesduims slangen zijn immers handzamer dan één van acht duims doorsnede. De capaciteit van de centrifugaalpomp ligt op 300 kuub per uur. Schouten adviseert een trekker van minimaal 132 kW (180 pk). De Orcan PU100T kost 24.700 euro.

Verdringerpomp

De PU100V is voor de aanzuiging voorzien van een Vogelsang-verdringerpomp met een riante capaciteit van 8.600 l/min. Doordat op deze machine dezelfde Doda-centrifugaalpomp zit voor het verpompen van de mest (capaciteit ca. 5 kuub per uur) kan de verdringerpomp op lage toeren draaien. Schouten adviseert de verdringerpomp wanneer er uit diepere mestputten gezogen moet worden. Ook ligt de capaciteit wat hoger doordat de mest met een lichte voordruk de centrifugaalpomp in gaat. De prijs ligt wel aanzienlijk hoger. De PU100V staat in de prijslijst voor 33.700 euro.

De Schouten Orcan PU100T heeft een 1.700 liter groot buffervat en heeft een pompcapaciteit van 5.000 l/min.