Leeslijst

Voederwinning

Agritechnica 2023: Schudders voor McHale

We schreven er al eerder over, maar nu zijn ze ook te zien op Agritechnica 2023: schudders van McHale. De serie bestaat uit drie modellen van 7,70 tot maximaal 12,60 meter.

We schreven er al eerder over, maar nu zijn ze ook te zien op Agritechnica 2023: schudders van McHale. De serie bestaat uit drie modellen van 7,70 tot maximaal 12,60 meter.

De Propel-serie bestaat uit een gedragen en twee getrokken schudders met een eigen transportonderstel. Opvallend zijn de grote rotoren (diameter 1,58 m) met maar liefst zeven tandarmen. De haaktand geniet in Ierland een grote populariteit en is het dus niet verrassend dat we deze op de schudders van McHale vinden. De tanden zijn in tegenstelling tot het origineel van Lely (nu Fendt en MF) niet verstelbaar. Voor het kantschudden monteert McHale optioneel een hydraulisch opklapbaar kanschuddoek. De schudhoek is door middel van een pen-gat-verstelling in zes standen te verstellen. De fabrikant maakt in de aandrijflijn naar de rotoren gebruik van dubbele kruiskoppelingen.

Na Lely (nu Fendt en MF) Malone, Frandent en Sip hebben ook de schudders van McHale haaktanden. Vooral in zware gewassen heeft de haaktand voordelen.

Propel

De gedragen machine heet Propel M6-770 en heeft zoals de type-aanduiding doet vermoeden zes rotoren en een werkbreedte van 7,70 m. De machine is degelijk gebouwd maar heeft daardoor een fors eigengewicht: volgens het typeplaatje 1.200 kg. Een trekker van 44 kW (60 pk) zou genoeg zijn.

De schudders van McHale hebben zeven tandarmen per rotor.

Verder zijn er nog getrokken machines: de Propel T8-1020 en T10-1260. Dit zijn machines met 8 en 10 rotoren en hebben een werkbreedte van respectievelijk 10,2 en 12,60 meter breed. De schudders bevestig je aan de hefarmen van de trekker en zijn dankzij het draaipunt vlak voor het transportframe wendbaarder dan een schudder die in de trekhaak bevestigd zit.

De Propel T8-1020 is een machine met 8 rotoren en een werkbreedte van 10,20 m. De machine moet gaan concurreren met de Fendt Lotus 1020 en Massey Ferguson TD 1028X TRC.

Lees ook: McHale heeft schudders met haaktand klaar