Favoriet

Algemeen

Agritechnica 2023: Teagle Tomahawk 8250

Teagle introduceert de nieuwe Tomahawk 8250-stroverdeler. De machine voldoet aan nieuwe veiligheidseisen en is zowel getrokken als gedragen verkrijgbaar. Er past een strobaal van maximaal 120 maal 120 cm in.

Teagle introduceert de nieuwe Tomahawk 8250-stroverdeler. De machine voldoet aan nieuwe veiligheidseisen en is zowel getrokken als gedragen verkrijgbaar. Er past een strobaal van maximaal 120 maal 120 cm in.

Dankzij een nieuwe draadloze besturing kan de Teagle Tomahawk-stroverdeler op pauze worden gezet. Normaliter kon dat alleen als eerst de draairichting van de bodemketting werd gedraaid. De rotor moet zichzelf namelijk legen voor je deze stilzet, omdat anders verstopping ontstaat. Met de nieuwe pauzeknop wordt de baal automatisch een stukje teruggezet door een ‘kam’ voor de rotor waarna de rotor nog even doordraait en stopt. De rotor heeft 40 procent meer zeefoppervlak. Dankzij messen die uit de rotor kunnen worden geheven kan vanaf de terminal worden gekozen voor een lange en een korte snijlengte.

Nieuwe veiligheidseisen

De Tomahawk 8250 is een nieuw model, volgens verkoopdirecteur Tom Teagle voorbereid op Europese richtlijnen die vanaf 2025 gelden voor machines in deze categorie. Je ziet dit aan de constructie van de spatborden en de dissel. Deze zijn zo geconstrueerd dat je er niet op kan staan, zo legt Teagle uit. Het moet voorkomen dat de gebruiker met zijn of haar handen in de draaiende delen in de machine grijpt. Bijkomend voordeel hiervan, is dat geknoeid stro niet op de machinedelen kan blijven liggen. In het kader van dezelfde veiligheidsnormeringen is de Tomahawk voorzien van een disselslot, zodat ongeautoriseerd gebruik voorkomen kan worden.  

   

De nieuwe draadloze bediening is middels wifi met de stroverdeler verbonden en kent een pauzeknop om het strooien op elk gewenst moment te kunnen stoppen.

Een ‘kan’ voor de rotor duwt de baal iets van de rotor af om het strooien te pauzeren. De inhoud van de Tomahawk 8250 is 2,3 kubieke meter, genoeg voor een baal van 120 maal 120 cm.

Je kunt niet op de spatborden en dissel staan conform nieuwe veiligheidsnormen. Rechts in de foto zie je een opgeborgen disselslot dat ongeautoriseerd gebruik moet voorkomen.