Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Vanuit Australië: No Till zaaien met een tandzaaimachine

Het zaaiseizoen is nu volop aan de gang in West Australië, Zuid Australië, Victoria en New South Wales. Traditioneel begint het zaaien van graangewassen op ANZAC dag, 25 april. Vandaag de dag begint het zaaien steeds vroeger, en er zijn daarvoor verschillende redenen.

Verandering in het klimaat, nieuwe rassen. En een traditionele werkwijze die langzamerhand verdwijnt is het verbranden van stro en stoppel. Verbranden van stro en stoppel werd en wordt nog gedaan voor onder andere het bestrijden van ziektekiemen, onkruidzaden en het voorkomen van vervelende verstopping van zaaimachines tijdens het zaaien. Maar vandaag de dag zijn er nieuwe en betere zaaimachines op de markt die perfect werken in percelen met stro en stoppel. Deze machines kan je opdelen in twee groepen: tanden en schijven.

Snijkouter

De zaaimachines met tanden, die meestal alleen in een vrij schoon veld aan het werk konden, zijn nu beschikbaar met een snijkouter. De snijkouter, eentje voor elke tand, snijdt een sleuf in de grond en snijdt daarbij het stro, zodat het risico dat de tand als een hark gaat werken minimaal is en verstopping niet meer gebeurt.  Een bijkomend voordeel van de snijkouter is dat in harde, droge grond de tand minder kluiten naar boven brengt.  Dit is vooral een groot voordeel bij gewassen zoals linzen. Linzen is een heel laag gewas, dat ook nog eens makkelijk omvalt, dus voor het oogsten moet het maaibord meestal op de grond en daarbij zijn kluiten en oneffenheden een probleem. Dus moet men eerder na het zaaien met een rol over het veld, om de kluiten te breken. Ook is het een voordeel om linzen te kunnen zaaien in rechtstaande stoppel. De stoppel helpt dan als het ware de linzen recht op te blijven staan. Door het droge klimaat in Australië vergaan stro en stoppel heel langzaam, zeker als het niet in de grond wordt gewerkt.

Inter row sowing

Dat brengt ons bij een ander stukje technologie dat waarschijnlijk in Nederland of België niet echt bekend is. “Inter row sowing”, het zaaien van een gewas tussen de stoppelrijen van het vorige jaar. Dit wordt veelal toegepast om de bodembewerking tot nul te reduceren en het verlies van vocht te minimaliseren. Tevens probeer je dan ook niet te zaaien in een bestaande stoppel. Deze manier van zaaien vindt alleen plaats op bedrijven die vaste rijpaden (CTF) gebruiken en kan op twee manieren worden bereikt. Of via het iets verleggen van de rijpaden, via gps, of met een speciale zaaimachine waarvan het raam kan verschuiven. Deze laatste heeft het voordeel dat de rijpaden niet breder worden.
12 meter zaaimachine met snijkouter & tand in combinatie met getrokken 12.000 L zaad-/kunstmestwagen

Snijkouter & tand combinatie

Gerelateerde artikelen