Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Investeringintentie spuitmachines licht gestegen

Nederlandse bloembollentelers, loonwerkers, akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers willen in een nieuwe spuitmachine investeren. 9,5 procent van die groep heeft de investeringsintentie. Ten opzichte van vorig jaar is dat een stijging van 0,1 procent.

De hoogste investeringsintentie ligt met 10 procent momenteel bij de akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers. Het meest gekozen wordt voor een getrokken spuitmachine. Dat blijkt uit onderzoekcijfers van AgriDirect. Aan het onderzoek deden 3.600 bloembollentelers, loonwerkers met spuitwerkzaamheden, akkerbouwers vanaf 20 hectare en vollegrondsgroentetelers vanaf 10 hectare mee.

Het hoogste percentage investeringsplannen in spuitmachines is te vinden in de akkerbouwsector (10%). 8,8% van de loonwerkers die spuitwerkzaamheden uitvoeren en 6,7% van de bloembollentelers is van plan om een nieuwe spuitmachine aan te schaffen. Ten opzichte van vorig jaar zijn de investeringsplannen in de bloembollen- en loonwerksector afgenomen. De akkerbouwsector is de enige sector waarin de investeringsintentie van vorig jaar is toegenomen, waardoor het algemene investeringsniveau in spuitmachines stabiel blijft.

Getrokken spuitmachine favoriet

45,5% van de bloembollentelers, 59,3% van de loonwerkers en 86,6% van de akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers met investeringsplannen voor een nieuwe spuitmachine, kiest voor een getrokken spuitmachine. De keuze valt minder vaak op een zelfrijdende of gedragen spuitmachine.

Grafiek bij spuit