Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Mechanische onkruidbestrijding: kleine dingen, ware revoluties

Als je een computer koopt, is deze al verouderd als je bij wijze van spreken de winkel uitloopt. De economische levensduur bij een computer is veel korter dan de technische levensduur. Na 10 jaar doet ie het nog wel, maar omdat de veranderingen zo snel gaan kun je hem beter na een jaar of drie al vervangen.

Bij een schoffel en een wiedeg zou je iets dergelijks niet verwachten. Wat is de gemiddelde leeftijd van een schoffelbalk wel niet? Maar toch is dit volop aan de orde. Hoewel de veranderingen vaak klein lijken, zijn ze zo betekenisvol dat de economische levensduur van ‘oude’ machines danig verkort wordt.

Nieuwe Trefflers zijn al beter dan de voorgangers, dus de eerste versies worden alweer vervangen door nieuwe

Het meest duidelijke voorbeeld is de Treffler eg. In 2006 werd de eerste machine in Nederland getest (kijk maar in LandbouwMechanisatie, oktober 2006) en binnen 10 jaar kan de machine al rustig onmisbaar worden genoemd in de bioteelt. De Treffler is een grote, misschien beter gezegd ‘revolutionaire’ verbetering op de traditionele veertandeg. Er kan veel nauwkeuriger worden gewerkt en elke tand volgt met zijn eigen druk de bodem. Nieuwe Trefflers zijn al wat beter dan de voorgangers dus de eerste versies worden alweer vervangen door nieuwe.

Een manier om goed aan te aarden, wat eerder eigenlijk niet mogelijk was

Een ander voorbeeld is de ruggenschoffel. Wat tien jaar geleden op de markt was verbleekt bij de nieuwe generatie. Sinds een jaar of vijf is het ‘vast frame’ op de markt. Daarnaast bestaat sinds die tijd ook het zogenoemde ‘loofbeschermingsschild’. Deze simpele platen ijzer voorkomen dat met aanaarden peen of witlof wordt bedolven onder de grond. Dit is een manier om gewoon goed aan te aarden, iets wat eerder eigenlijk niet mogelijk was. Ook al dachten we toen van wel.

Door de dubbele rijspruitstukken kan de rijsnelheid verdubbelen en verbetert het resultaat

Dan thermische onkruidbranders. Voor biobedrijven onmisbaar en vaak één van de grootste investeringen. Een 4,5 meter brede brander kost al zo’n 45.000 euro. Een jaar of 5 geleden is men gestart met het mengen van lucht en gas. Dit gaf al een veel beter effect en een besparing van ongeveer 30 procent op gas. Sinds 2 jaar voert men de branders uit met een dubbele rij ‘spuitstukken’. Hierdoor kan de rijsnelheid verdubbelen (bijvoorbeeld van 4 naar 8 km/ u) en verbeterd het resultaat vaak ook nog.

Het was al irritant dat die computer alweer aan vervanging toe was!