Afgelopen maand zijn op de SIVAL in Frankrijk mechanisatie-innovatie prijzen uitgereikt. Dat zijn prijzen waarmee de jury erkent of er brood in zit. En daarmee aangeeft of we deze machines de komende jaren op de akkers gaan zien. Veldrobots heb ik maar liefst twee van de acht prijzen zien binnen halen. Natuurlijk kort door de bocht, maar om over na te denken: Worden straks twee van de acht verkochte machines dan veldrobots?
‘Uurtje-factuurtje’
In Nederland is er in ieder geval weer een stapje gemaakt om de veldrobots te omarmen. De “eerste robotloonwerker” is aangekondigd. Ik was even verward door dat “eerste”, omdat een zelfde veldrobot al door een andere loonwerker wordt aangeboden. Maar de nuance zit er volgens mij in dat ze puur en alleen met robots de klant gaan bedienen. Met een visie die ver strekt: “…neemt de teelt voor zijn rekening: van het zaaien tot het moment van oogsten.” Dus dan kan je akkerbouwer zijn, zonder zelf op je akker te bouwen. Dan ben je gewassen aan het telen, zonder er naar om te hoeven kijken… lekker zes weken op zomervakantie! Wordt wel heel druk bij Center Parcs! Ergens klinkt het belachelijk, maar ergens is het ook een visie die bruist, inspireert en waarvan veel losse elementen al op de markt te vinden zijn.
Ik ben wel nieuwsgierig naar wat ‘randzaken’: Wie het risico van van slechte plantgroei op zich neemt bijvoorbeeld. Binnenkort verwacht ik met het ‘robotloonwerkbedrijf’ te spreken. Daarop vooruitlopend, een groot deel van mijn mening staat al vast: Wat een enorm stoere stap, hulde! En het veld op met die robots!
Aan de lopende band…
Het lijkt bijna al een gegeven dat de vraag naar de robots hard zal stijgen. Grote aantallen zouden op dit moment nog helemaal niet geproduceerd kunnen worden. Er wordt inmiddels niet alleen geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van de robots zelf, maar ook in de productie ervan. Een Franse ‘onkruidrobot’ fabrikant heeft afgelopen weken 14 miljoen euro opgehaald in een investeringsronde. En nog eens meer dan 1.3 miljoen voor een Engelse ‘veld-plot-robot’, om elk plantje op je land te herkennen en te kunnen interpreteren.
De investering in het Franse en Engelse bedrijf zijn gericht om te gaan produceren op grote schaal. Om daar wat gevoel bij te krijgen, even mijn economisch-incorrecte sommetje: De geïnvesteerde 14 en 1.3 miljoen staan gelijk aan de verkoopprijs van grofweg 200 robots. Met dat sommetje kan ik in ieder geval al wel beredeneren dat de verwachte verkoop vele vele malen hoger dan 200 liggen…. Overigens, denk ik dat het sommetje dan nog niet op twee van de acht verkochte machines uit kan komen. Echt net niet 😉