Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Een veldrobot kopen in 2020?

Op geen beurs ontbreken ze: Robots voor de akkerbouw. Is 2020 dan het jaar om het wiedbed, de hak of de Poolse arbeider ‘in te ruilen’ – voor zo’n autonome mechanische onkruidwieder?

Met beide benen op de grond

In grote getalen kruipen de robots uit hun schulp. Op de beurs zie ik wat de robot zou kunnen. Maar zit nou net niet het verschil in “zou kunnen” en “kan”. Dat een Tesla auto volledig autonoom zou kunnen rijden, maar het in de praktijk door wetgeving of techniek nog nèt niet kan?

Om te weten wat een veldrobot echt kan, neem ik graag de graadmeter die beide benen aan de grond houdt: YouTube. Zolang YouTube niet overspoeld is met filmpjes van trotse gebruikers van de gave nieuwe robot … dan heb ik weinig vertrouwen in wat de robot op een robuuste manier kan. En niet alleen van gebruikers: Als een machine autonoom succesvol een taak op de akker uitvoert, dan zal een fabrikant dit graag showen op zijn website.

Voor sprookjes hebben we Walt Disney…

De robot moet zijn werk goed doen. Punt. Wat ik daarvoor hoop te zien?

  • Succesvol uitvoeren van bijvoorbeeld een schoffeltaak
  • Demo van het instellen van de robot
  • Een duurtest versneld afgespeeld, hoe lang de accu meegaat
  • Een robot die zichzelf uitschakelt als die vast komt te zitten

Pas als ik weet dat het werkt, als ik voor me zie hoe een machine ingesteld moet worden en als ik weet hoe de machine zijn werk uitvoert, alleen dan kan ik een goed plaatje van kosten en opbrengsten maken. Nu is het nog “stel je eens voor dat…” – dat klinkt zo sprookjesachtig.

Hét jaar voor de veldrobot is…

Toch 2020. Verrassend? Even van sprookje naar wat al kan: Ik zou de fabrikanten tekort doen om het ‘lekker aanrommelen’ te noemen. Investeerders geven miljoenen uit om te ontwikkelen. En er zijn al serieuze machines opgeleverd en demo’s succesvol gegeven.
Waarom ik denk dat er juist in 2020 de doorslag komt? Door praktijkervaring. Ik geloof in 2020, omdat er afgelopen jaar meer robots verkocht zijn. In Europa zijn er in 2019 ‘al’ meer verkocht dan op je handen en voeten te tellen zijn. Natuurlijk liggen daar een passievolle verkoper en een goed gevulde portemonnee aan ten grondslag. Maar dit is wel de magische stap naar een kritische hoeveelheid praktijkervaring. Praktijkervaring vanuit echte gebruikers. De machines gaan het veld in, uit de handen van ingenieur en in handen van de boer.

Dus de kooptip is…

Wel of niet een robot kopen in 2020? Als je het gaaf vindt om als pionier een succesverhaal te delen en mooie beelden van een drone te publiceren, dan is dit jouw moment. Maar als je er zeker van wilt zijn dat de robot doet wat die zou moeten doen….. dan denk ik dat 2020 het jaar wordt om YouTube en andere publicaties in de gaten te gaan houden voor gebruikservaring.

Het wordt komend jaar spannend, maar ik geloof zeker dat we getuige worden van succesvolle inzet van veldrobots. En daarmee ook van kritische geluiden. Het is aan de fabrikanten om kritische geluiden om te zetten in de juiste updates aan de machines.

Het mooie van YouTube is dat ook de resultaten van toonaangevend Frankrijk, Amerika en Australië zichtbaar worden. En ik verwacht dat de fabrikanten en verkopers dit maar al te graag inzetten als promotie. Ik kijk er al naar uit. Jij ook?

Gerelateerde artikelen