Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

De eTrac als platform voor een pluk cobot

In de industrie wordt steeds vaker gebruik gemaakt van zogenaamde cobots, robots die samen werken met de mens. In Europa is Universal Robots uit Denemarken de grootste leverancier van dit soort cobots.

In de industrie wordt steeds vaker gebruik gemaakt van zogenaamde cobots, robots die samen werken met de mens. In Europa is Universal Robots uit Denemarken de grootste leverancier van dit soort cobots. Ingenieursbureau VIRO in Echt had ons benaderd om deze cobot samen met de eTrac in te zetten bij het plukken van blauwe bessen bij Handje Gezond, een blauwe bessenteler in Horst America Limburg.

Op donderdag 2 juli was het zover en hebben we ter plekke een eerste test gedaan. De UR cobot van VIRO hadden we samen met de controller met een steun aan de achterzijde van de eTrac gemonteerd.

Met een externe compressor werd een aantal venturi’s gevoed die vanuit de cobot controller werden aangestuurd om met vacuüm de bessen te kunnen plukken. Met een 3D camera werd eerst elke keer een foto gemaakt waarna de cobot naar een specifieke bes werd gestuurd. Tot nu toe was deze opstelling bij VIRO op kantoor getest, maar nu moest deze zich alsnog bewijzen maar dan in de buitenlucht, in de werkelijke omgeving. Dit bleek nog niet allemaal meteen te lukken hoewel de cobot toch een aantal bessen wist te vinden en te plukken.

De programmatuur voor de cobot was door Bart Raemaekers als student van Fontys mechatronica gemaakt. Op vrijdag 3 juli studeerde hij bij VIRO op dit project af met een mooie 8 als eindcijfer. We hebben gezien dat deze opstelling wel mogelijkheden biedt, maar dat er nog het nodige ontwikkelwerk aan te pas zal komen voordat een dergelijke robot in een voldoende tempo de juiste bessen weet te plukken. Als Farmertronics zullen we de komende tijd op zoek gaan naar een meer gespecialiseerd bedrijf die dit project samen met ons zou willen doorzetten. Wij blijven ons op de robottrekker richten en het andere bedrijf zou de plukrobot verder moeten ontwikkelen en op de markten willen brengen. VIRO in Echt bleek daar niet het juiste bedrijf voor te zijn, zij zijn een ingenieursbureau wat vooral in opdracht van andere technische bedrijven werkt. Wij waarderen wel het initiatief wat ze bij Handje Gezond hebben genomen en dat wij daardoor nu de kans hebben om dit project in combinatie met de eTrac door te zetten. Dit moet straks een van de functies worden die de eTrac kan uitvoeren. Zo zal ik in een volgend blog meer vertellen over het onbemand elektrisch schoffelen in de wijngaard waar we nu ook mee bezig zijn.

Gerelateerde artikelen