Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Veldrobots: Waar zijn de filmpjes?

Inmiddels zitten we toch echt midden in het seizoen – kans genoeg om een veldrobot aan het werk te zien. Op het NOS-journaal is er al een veldrobot voorbijgekomen, al kwam die op mij nog wat houterig over. Ook weet ik dat er al veel meer rondrijden, die zich soepel over de akkers bewegen.

De aanleiding voor deze lichtere veldrobots lijkt meer en meer draagvlak in allerlei media te krijgen: In de Telegraaf is te lezen dat de grote trekkers moeten verdwijnen en de Volkskrant heeft een artikel gepubliceerd over de Gezondheidsraad die het verminderen van chemische bestrijding adviseert.

In mijn ogen is de veldrobot vandaag aan het vechten tegen drie dingen:

  • Verdienmodel
  • Verwachtingen
  • Corona

Het verdienmodel wordt op veel plekken al aangehaald. Ik zie het als volgt: Het is een zoektocht van de juiste taak voor de veldrobot vinden en de voordelen die dat oplevert meten. Zo kan een robot misschien helemaal niet 100 procent nauwkeurig onkruid weghalen, maar is het misschien wel weer makkelijk om het schoffelen veel vaker te herhalen.

Dit sluit gelijk aan bij het tweede punt, de verwachtingen: We zijn geneigd om naar de technische specificaties van een robot te kijken, om op basis daarvan dan te concluderen wat de machine kan (aangezien we het kunnen vergelijken me specificaties van bestaande machines). Dat is te kort door de bocht, maar om dan wel te begrijpen wat de robots echt kunnen mis ik het delen van praktijkresultaten van de fabrikant (vooralsnog). Lof voor de succesvolle filmpjes die er al wel zijn, maar het zijn er nog veel te weinig om begrip van de ‘robot-manier-van-werken’ te krijgen. Is daar een reden voor? Waar zijn alle filmpjes, van succesvolle acties?

Natuurlijk het laatste punt, Corona…. Linksom of rechtsom, het heeft effect. Hoewel ik er zelf nog wel in geloof dat het de kleinere meer innovatieve projecten niet zo dwars zit, staat het vast dat de samenwerking en ontwikkeling de afgelopen maanden wel moeilijker is geweest. Hopelijk staan volgend jaar de kleinere start-ups ineens ook zij-aan-zij met de nu ‘grotere namen’.

En dan toch komen er al meerdere robots op de velden in Nederland… en daarbij zag ik nog eens tientallen nieuwe dingen wereldwijd online voorbijkomen. Laten we er niet omheen draaien dat de traditionele trekkers en machines nog het werk verzetten. Dat de effectieve bijdrage van de veldrobots op het veld in zijn geheel gezien nihil is. Maar zo zijn mensen ook de eerste iPhone gaan gebruiken toch? Begon dat voor velen niet als een ‘onhandig groot ding in je zak’ en ‘te duur’, totdat we zagen wat we ermee konden?