Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Hobbyen

Als het werk op de redactie of de boerderij het toelaat, mag ik graag een beetje hobbyen. Naar aanleiding van een bezoekje aan een oud-collega heb ik het plan opgevat een eigen rtk-gps baken te bouwen.

Als het werk op de redactie of de boerderij het toelaat, mag ik graag een beetje hobbyen. Naar aanleiding van een bezoekje aan een oud-collega heb ik het plan opgevat een eigen rtk-gps baken te bouwen.

Op het dak van zijn huis staat een gps-bol zodat hij en collega-boeren in de buurt gebruik kunnen maken van een goedkoop rtk-correctiesignaal. Goedkoop, want zo’n baken kost aan onderdelen momenteel zo’n 500 euro. Als je lid bent van LTO of loonwerkersclub Cumela is dat ook de abonnementsprijs van een rtk-correctiesignaal voor een enkele trekker of machine. Heb je geen simkaart nodig – omdat de trekker er al één heeft voor het verzenden van de telemetriedata bijvoorbeeld – dan kun je nog eens 200 euro van de abonnementsprijs aftrekken. Daarmee is een eigen correctiesignaal voor twee trekkers al binnen een jaar financieel interessant. Daarmee rust ook de verantwoordelijkheid op uw schouders, zeker als ook collega’s dat signaal gebruiken. Normaliter zorgen de partijen die een rtk-signaal aanbieden er immers voor dat het altijd beschikbaar is. Daarvoor hebben ze onder meer zelfcorrigerende netwerken opgezet die door heel Nederland naadloos op elkaar aansluiten. Met een eigen correctiesignaal ben je gebonden aan een cirkel van 40 km en weet je niet helemaal zeker of het signaal net zo nauwkeurig is als dat van de loonwerker. Is de antenne bijvoorbeeld verkeerd geplaatst, treedt er reflectie van omliggende daken op of bij atmosferische storingen kan de uiteindelijke positie van de trekker afwijken en zijn AB-lijnen wellicht slecht uitwisselbaar. De benodigde aanpassingen kosten tijd en komen vaak op een ongelegen moment. Dat neemt niet weg dat ik de minuscule printplaatjes in huis heb en het correctiesignaal deze zomer toch in de lucht wil hebben. Daar is het nu eenmaal een te leuk hobbyproject voor.

Gerelateerde artikelen