Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Waterstof

Er gaat de laatste weken bijna geen dag voorbij of er is wel een nieuwtje te vinden over waterstof. Op de Maasvlakte, niet ver van de plaats waar onze boerderij staat, komt een groene waterstoffabriek die al in 2025 moet draaien. In de Noordzee, ten noorden van de Waddeneilanden, wordt zo’n waterstoffabriek in 2031 in gebruikgenomen.

Er gaat de laatste weken bijna geen dag voorbij of er is wel een nieuwtje te vinden over waterstof. Op de Maasvlakte, niet ver van de plaats waar onze boerderij staat, komt een groene waterstoffabriek die al in 2025 moet draaien. In de Noordzee, ten noorden van de Waddeneilanden, wordt zo’n waterstoffabriek in 2031 in…

Het waterschap Hollandse Delta liet weten dat het een waterstoftrekker van New Holland heeft gekocht – een trekker die deels op waterstof, deels op diesel zijn werk doet. Vul je de tank met HVO-brandstof, dan hoef je helemaal geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Fendt gaat een stapje verder en toonde eind februari een prototype van een trekker met een brandstofcel. Het enige wat er dan nog uit de uitlaat komt, is waterdamp. Die trekker moet komende maand het veld in, zodat de onderzoekers kunnen achterhalen welke knelpunten je allemaal tegenkomt als je met een waterstoftrekker aan het werk gaat op een normaal landbouwbedrijf. Exxact Robotics, onderdeel van spuitmachinefabrikant Excel en zusterbedrijf van Agrifac, heeft een waterstofwerktuigendrager voor het werk in de wijngaard klaar. Met brandstofcel en 9 kg waterstof kan het apparaat 12 uur achter elkaar werken. Wat wil je nog meer? Het mag intussen duidelijk zijn: de landbouwmachine-industrie ziet elektrische aandrijving als oplossing voor kleine trekkers en machines. Tot een vermogen van 73 kW (100 pk) kun je nog een accupakket monteren. Daarboven is waterstof de groene oplossing. Dat de brandstofcellen nu nog relatief duur zijn en het niet erg efficiënt is om het gas te produceren, nemen ze in hun projectplannen op de koop toe. Dat moet ook. Want als de revolutie van de kleine machines niet doorzet – om welke reden dan ook – dan is de omschakeling naar waterstof de enige manier voor de landbouw om ultraschoon te werken.