Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Het zit niet mee

Het zit dit jaar niet mee. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. De regio’s in Nederland en België waar dit teeltjaar verloopt zoals we dat gewend zijn, zijn zeldzaam. Nu is elk jaar anders, maar dit jaar is wel exceptioneel. Regen en kou remmen de groei van de gewassen – als ze al op tijd zijn gepoot of gezaaid. ‘Er zijn van die jaren dat de grond nooit goed wordt’, zei mijn vader onlangs. 2024 is zo’n jaar.

Het zit dit jaar niet mee. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. De regio’s in Nederland en België waar dit teeltjaar verloopt zoals we dat gewend zijn, zijn zeldzaam. Nu is elk jaar anders, maar dit jaar is wel exceptioneel. Regen en kou remmen de groei van de gewassen – als ze al op tijd…

De gevolgen daarvan zien we sowieso later dit seizoen terug. Op plaatsen waar water blijft staan en het gewas verstikt, bijvoorbeeld. Of als er straks bij de oogst veel meer kluiten binnenkomen.   

Ook tijdens de Zomertour hadden we veel last van de nattigheid. In alle voorafgaande edities van deze tour – we hebben er intussen acht achter de rug – scheen de zon als we met de trekker een week lang op pad gingen. Dat leverde mooie zomerse foto’s en interessante verhalen op. Er was altijd wel iemand in het land langs de route aan het werk. Dit jaar was dat allemaal anders. Vanwege de te natte grond zagen we bijna geen akkerbouwer met een machine aan het werk en geen enkele fabrikant kon een machine demonstreren. Niet alleen het weer gooide roet in het eten. Een proefrit met een in Nederland gebouwde trekker, die met een brandstofcel waterstof omzet in elektriciteit, leek in het water te vallen omdat de trekker van een nieuwe accu moest worden voorzien. Hij was dus niet beschikbaar op de dag dat Jasper en Chris met de Zomertour-trekker langskwamen op de Boerderij van de Toekomst. Met een beetje kunst- en vliegwerk konden we gelukkig toch met de trekker rijden en was het ook mogelijk om over de andere machines interessante verhalen te maken, zoals u verder op in dit nummer van LandbouwMechanisatie kunt lezen. Ik zal echter niet de enige zijn die verlangt naar een jaar waar het weer wel een beetje meezit.