Favoriet

Blog

Straatje schoon? Belonen!

Een aantal weken geleden was de Brouwersdam in het Zeeuwse Ouddorp het decor van een groot muziekfestival. Het podium stond strak langs de vloedlijn, er was een strand waar je kon zwemmen en vanaf de geasfalteerde dijk had je een schitterend uitzicht op de optredens. De dam is een magische maar ook kwetsbare plek. Want op zo’n festival wordt er veel gegeten en gedronken en al die duizenden bierbekers, plastic eetbakjes en kartonnen draagtraytjes eindigen veelal op de grond. Dat afval dreigt door de wind in zee geblazen te worden. Maar daar had de organisatie wat op gevonden.

Bij inlevering van 25 lege bekers kreeg je een nieuw muntje voor een consumptie. Eerst had ik mijn twijfels bij deze methode, maar ik zat ernaast. Tussen de optredens door openden kinderen massaal de zoektocht naar de lege bekers. Het festivalterrein knapte bij ieder optreden weer een beetje op. Sterker nog, ik had mijn drankje nog niet op of er stond al een kindje voor mijn neus die om mijn beker vroeg. Mijn plastic bekertje kreeg niet de kans om op de grond en zelfs niet in de prullenbak te eindigen. Want zelfs de containers, daar waar je de bekers wilt hebben, werden door kinderen leeggehaald. Maar ach, wat maakt het uit. Voor die kinderen was het de sport om een ijsje, een portie patat of een cola bij elkaar te sparen en tegelijkertijd bleef het festivalterrein netjes.

Maar als het op een festival kan, waarom gaat het dan niet zo in het dagelijks leven? In de kustgemeente Noordwijk gebeurt het al. Daar kunnen kinderen bij het strandpaviljoen een strandjutzak ophalen. Verzamelen ze voldoende afval en leveren ze die in bij het paviljoen, dan krijgen ze een kadootje. Laten we dit ook in de stedelijke gebieden toepassen. Veel gemeentes roepen inwoners op hun stoepje schoon te houden, het onkruid te verwijderen en zwerfafval te verzamelen. Zo houden we met z’n allen de gemeente netjes, is het argument. Sommige inwoners helpen een handje mee, maar het effect is matig. Misschien moeten we de trouwe opruimers gaan belonen. Heb jij het trottoir voor je huis onkruidvrij gemaakt, is het perkje tegenover je huis netjes geschoffeld of reinig jij zo af en toe het bankje die in het park staat, dan krijg je van de gemeente een kadobon van de lokale ijsboer, het tuincentrum of de bouwmarkt. Win-win, lijkt mij.

Gerelateerde artikelen