Agritechnica 2015: Lely Hibiscus voor taluds

Bij het werken met een trekker op een talud, glijden de achterwielen vaak van de helling af. De trekker komt dus iets schuin op de helling te staan. Een gedragen hark, staat dan ook scheef op de helling. Lely bedacht er een oplossing voor.

De enkelrotor Lely Hibiscus 330 S heeft een vierwielig onderstel dat in zijn geheel kan draaien ten opzichte van de hark. Het zwaddoek draait mee met het onderstel. Glijden de achterwielen weg, dan gaat de trekker tegen het talud op kimmen. De hark beweegt dan scheef over het talud. De gedragen hark vormt immers een lijn met de trekker.

Slordig zwad

De hark gaat dus schuin werken, het gewas wordt tegen een scheefhangend zwaddoek aangelegd. Je krijgt zo een slordig zwad.

Oplossing

Lely laat het vierwielige onderstel draaien ten opzichte van de rotor. Het draaimechanisme gaat door de as van de rotor. Aan de bovenkant is de drager van het zwaddoek aan de zelfde as bevestigd. Glijden de achterwielen van de trekker van de helling, de vier wielen zullen blijven rollen. Het wielstel zoekt immers de weg van de minste weerstand. Doordat het zwaddoek meedraait met het wielstel, blijft het zwad netjes. Ter bevordering van de bodemvolging van de hark heeft de Hibiscus 330 S een neuswiel gekregen.

151110_Lely_Hibiscus_1 151110_Lely_Hibiscus_3 151110_Ley_Hibiscus_2

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en Veehouderij Techniek zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!
Stuur mij maandelijks Veehouderij Techniek nieuws
E-mail:

Reacties zijn gesloten.