Blog

Durf

Claas, Kuhn, Lely, Fella, SIP, Vicon, JF, Kubota, Samasz, Krone, Pöttinger, Massey Ferguson, Fendt. De lijst van in willekeurige volgorde genoemde fabrikanten die machines maken om het gras mee in de kuil of de baal te krijgen, is groot. En ik weet het, in dit lijstje ben ik er waarschijnlijk een paar vergeten. Per ongeluk. Daarvoor bij voorbaat mijn excuses.

Een fabrikant heb ik echter opzettelijk niet in het lijstje gezet. Een bedrijf uit Ballinrobe, Ierland. McHale. De familie McHale handelde in de jaren zeventig in trekkers en machines, begon in de tachtiger jaren met de bouw van kuilhappers en in 1988 ging de eerste McHale wikkelaar voor ronde balen in productie. Het bedrijf specialiseerde zich in de ronde balen. Dat leidde ertoe dat het in 2002 een eigen perswikkelcombinatie voor ronde balen bouwde. Met succes.

Maar het is niet genoeg. Vorig jaar introduceerden de Ieren de eerste maaiers. Het bedrijf start in een overvolle markt in het volle geloof dat de techniek het verschil kan en zal maken. De McHales nemen het op tegen de gevestigde orde. En dat is een gewaagde stap. In een overvolle markt is immers de prijs maar al te vaak het enige dat telt.

De eerste McHale maaiers draaien ondertussen in het veld. Later zullen ook schudders en harken volgen. U heeft er dus weer een keuze bij. Hoewel … ik kan me voorstellen dat u die keuze nu even niet maakt. Niet omdat u niet kunt kiezen, maar omdat het geld er gewoonweg even niet is. De melkprijs stijgt weliswaar iets, het is niet voldoende om het gat dat de afgelopen maanden is geslagen te dichten. Of anders gezegd: nu investeren in een nieuwe maaicombinatie getuigt van durf. En van een volle portemonnee.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Over Gertjan Zevenbergen

Gertjan Zevenbergen (1969) is geboren in Zuidland (ZH) op een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw. Na de Agrarische Hogeschool ging hij aan de slag als redacteur melkvee bij het vakblad OOGST, waar hij ook de mechanisatie voor zijn rekening nam. Vanaf 2002 is hij hoofdredacteur van LandbouwMechanisatie, Veehouderij Techniek en Tuin en Park Techniek.
Stuur mij maandelijks Veehouderij Techniek nieuws
E-mail:

Reacties zijn gesloten.