Favoriet

Voertechniek

Spionage: Trioliet werkt aan een compacte zelfrijder

De Nederlandse voermengwagenfabrikant Trioliet heeft een compacte zelfrijder gebouwd, als je de foto’s mag geloven die Veehouderij Techniek kreeg toegespeeld. De fabrikant wil niets over het project Triotrac M zeggen.

De Nederlandse voermengwagenfabrikant Trioliet heeft een compacte zelfrijder gebouwd, als je de foto’s mag geloven van het prototype die Veehouderij Techniek kreeg toegespeeld. De fabrikant wil niets over het project Triotrac M zeggen.

Zoals het lijkt wordt de nieuwe Trioliet zelfrijder momenteel in het oosten van Europa, waarschijnlijk Duitsland, getest. Meer dan de foto’s tonen weten wij ook niet, maar we kunnen er in ieder geval zeker van zijn dat de nieuwe zelfrijdende voermengwagen die Trioliet bouwde, is uitgerust met een enkele verticale vijzel. De mengkuip zal gezien de typeaanduiding een inhoud van 14 kuub hebben. Daarmee valt de nieuwe zelfrijder precies tussen de reeds bestaande en kleine Trioliet Smartrac met een inhoud van 10 kuub en de grote Triotracs die een inhoud van 17 of 24 kuub hebben.

Gestuurde achteras

De machine heeft in ieder geval een gestuurde achteras, zo laten de foto’s zien. De kans is groot dat ook de vooras gestuurd is, wat de nieuwe machine uitermate wendbaar zal maken. Of er boven de achteras van de voermengwagen een JCB krachtbron is onduidelijk, maar zou logisch zijn. Die motoren gebruikt Trioliet immers ook bij de reeds bestaande zelfrijders.

Draaiende rotor

Net als de Smartrac en de Triotrac is de nieuwe machine voorzien van een snijraam aan de voorkant van de machine dat het voer uit de kuil haalt. Het voer wordt in de mengkuip gebracht met een draaiende rotor. De vingers van de rotor brengen het voer al draaiend naar boven. En dus niet, zoals het geval is bij de Triotrac, met een brede, maar relatief dure, voerband.

Geen Eurotier

Op het eerste gezicht moet de nieuwe Trioliet zelfrijder de concurrentie aangaan met ondermeer de zelfrijders van BvL, Siloking en Strautmann. Een woordvoerder van Trioliet wil nog niets zeggen over de nieuwe machine, behalve dat het tijdens Eurotier – die in november moest plaatsvinden – noviteiten wilde introduceren. Omdat de beurs vanwege het corona-virus dit jaar niet doorgaat, en Trioliet niet heeft ingeschreven voor de februari editie van die Duitse beurs, wil het bedrijf het belangrijkste nieuws later dit jaar aan de pers laten zien.

Gerelateerde artikelen