Favoriet

Voederwinning

ATH: Orkel-pers in New Holland-kleuren

New Holland heeft op de Agrotechniek Holland in Biddinghuizen voor het eerst rondebalenpers met vaste kamer getoond uit de keuken van de Noorse fabrikant Orkel. Bijzonder aan de twee perswikkelmachines uit de serie is dat die de balen zowel met een net als met een folie kunnen binden.

Het gaat om drie typen: de enkelassige Rollbaler 125, en de tandemassers Rollbaler 125 Combi en de Rollbaler  135 Ultra. De laatste twee typen zijn uitgerust met een wikkelaar. Zoals gezegd, kunnen deze types de balen zowel met net als met folie binden. Volgens New Holland zijn balen die met folie zijn gebonden vaster. Verder is vervolgens bij het wikkelen minder folie nodig en bovendien hoeft de veehouder het net en de folie niet meer te scheiden.

De Rollbaler 125 en de Rollbaler 125 Combi hebben in een invoer van 2,10 meter, de invoer van de 135 Combi is nog 10 cm breder. Alle persen uit de serie zijn voorzien een rotor van 470 mm en hebben 18 rollen in de perskamer.

Dit voorjaar maakte het moederbedrijf van New Holland, CBH, en de Noorse fabrikant van voederwinningsmachines een strategisch samenwerkingsverband bekend. CNH verwierf het intellectueel eigendom van Orkels technieken voor rondebalenpersen met een vastekamer. In ruil daarvoor wordt Orkel de bevoorrechte ontwikkelingsafdeling voor de nieuwe generatie rondebalenpersen met vaste kamer. Orkel zal de persen ook onder de eigen naam op de markt brengen. In Nederland kennen we Orkel eigenlijk alleen als fabrikant van stationaire persen voor maisbalen.

Gerelateerde artikelen