Favoriet

Stalinrichting

Boeren bezorgd over bodemhygiëne vrijloopstal

Boeren maken zich zorgen over de bodemhygiëne in de vrijloopstal. Dat blijkt uit een enquête die bezoekers van de open dag bij melkveebedrijf Hartman in Heibloem hebben ingevuld.

De enquête met vragen over de vrijloopstal is ingevuld door 132 mensen. Onder de respondenten waren 100 burgers. De resterende groep betrof mensen uit de sector, waaronder boeren. Wat opvalt is de waardering voor de bodemhygiëne. Burgers zijn zeer tevreden. Zij geven een 4,2, waar 5 het hoogste is. Boeren zijn een stuk minder blij, zij becijferen de bodemhygiëne met een 3,6.

De drie hoogst gewaardeerde zaken in de vrijloopstal zijn de uitstraling van de stal, het dak en het feit dat de koeien lopen. Over al die facetten zijn burgers positiever dan boeren. Daaruit blijkt dat burgers complimenteuzer zijn, of dat boeren juist kritischer zijn.

Bezorgde vragen

Is dit nieuwe stalsysteem wel rendabel? Hoe houd je de hygiëne op peil? En hoe zit het met de uiergezondheid? Driekwart van de respondenten hebben bezorgde vragen gesteld. Een aantal gaf aan dat de vrijloopstal weliswaar een goed stalsysteem is, maar dat de koeien desondanks wel weidegang moeten krijgen.

Aanvullende opmerkingen waren over het algemeen positief. Veel licht, frisse lucht, veel ruimte, vrijheid, rust, relaxte koeien en diervriendelijkheid waren de sleutelwoorden.

VLS grafiek

Wilt u meer weten over vrijloopstallen? Ga naar www.vrijloopstallen.nl