Favoriet

Stalinrichting

Nieuw systeem in compostbodem vrijloopstal

Familie Köhne in Middenbeemster heeft onlangs een nieuwe vrijloopstal in gebruik genomen. Opvallend is een waterleiding in de bodem, die gelegen is naast de beluchtingbuizen.

Familie Köhne in Middenbeemster heeft onlangs een nieuwe vrijloopstal in gebruik genomen. Opvallend is een waterleiding in de bodem, die gelegen is naast de beluchtingsbuizen.

Al eerder experimenteerde familie Köhne met verschillende composteringsmaterialen. Hun grootste drijfveren voor het bouwen van een vrijloopstal zijn het verbeteren van de mestkwaliteit en het koecomfort. In de stal lopen nu 85 melkkoeien en er wordt gemolken met twee melkrobots. Per koe is er momenteel veertien vierkante meter ligbed beschikbaar.

Stro en snippers composteren makkelijk

De bodem heeft een onderlaag van stro met een bovenlaag van houtsnippers. De stro komt van eigen grond. De combinatie is volgens de melkveehouder prijstechnisch interessant. Zowel stro als houtsnippers hebben een hoge C/N verhouding. Dat is gunstig voor het binden van stikstof. Daarnaast zijn het materialen die makkelijk kunnen composteren.

Onder de bedding ligt een beluchtingsvloer. Langs de beluchtingsbuizen ligt een waterleiding. Deze leiding geeft de mogelijkheid om in de zomer warmte uit de bodem te onttrekken en in de winter warmte in de bodem te brengen. Een beluchte bodem met koude lucht remt immers het composteringsproces. De bedding wordt dagelijks bewerkt met een frees.

(Bron: Verantwoorde Veehouderij)

Gerelateerde artikelen