Favoriet

Stalinrichting

DeLaval M40SB met geringe slijtage uit DLG-test

Het Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) heeft de koematras M40SB van DeLaval onderworpen aan een duurtest, de zogeheten Fokus Test. In de test heeft DLG 500.000 stappen nagebootst met een kunstmatige hoef met een druk van 1.000 kg per stap.

Het Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) heeft de koematras M40SB van DeLaval onderworpen aan een duurtest, de zogeheten Fokus Test. In de test, die plaatsvond in een aanbindstal, heeft DLG 500.000 stappen nagebootst met een kunstmatige hoef met een druk van 1.000 kg per stap.

DLG meldt dat de matras de test goed heeft doorstaan en dat er niet meer dan een geringe slijtage is vastgesteld. In een vergelijkbaar onderzoek is de matras getest op ligcomfort. Daaruit is gebleken dat de M40SB weinig vervormd na langdurige belasting van het oppervlak.

In aanbindstallen worden oppervlakten onderworpen aan een hoge druk op een relatief klein gebied. Dat stelt, zo meldt DLG, hoge eisen aan het materiaal waarop koeien lopen en liggen. Daarbij speelt ook de elasticiteit en de vervormbaarheid van het materiaal een rol als het gaat om koecomfort.

Gerelateerde artikelen