Cement & Beton Centrum laat weten dat het verwacht dat dit jaar en volgend jaar veel emissiearme vloeren een definitieve emissiefactor krijgen van 8,6 kg of minder. Deze vloeren hebben een voorlopige emissie die hoger ligt.
Wie volgend jaar een ligboxenstal wil bouwen volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV), heeft tot dusver de keuze uit een viertal huisvestingssystemen. De verwachte nieuwe eis voor de maatlat is vanaf 1 januari namelijk dat de emissie per dierplaats niet hoger is dan 8,6 kg ammoniak.
Op de RAV-lijst staan momenteel vier huisvestingssystemen met een emissie van 8,6 kg ammoniak of minder. Eén van die huisvestingssystemen is de luchtwasser, de andere drie zijn vloeren.
12 vloeren in eindfase
Op zijn website laat Cement & Beton Centrum, de belangenbehartiger voor de cementindustrie, weten dat 12 emissiearme vloeren in de eindfase van het onderzoek verkeren. In de onderzoeken wordt gemeten wat de werkelijke emissie per koeplaats is bij stallen met de betreffende vloer.
Hogere voorlopige emissie
Deze 12 vloeren staan op de RAV-lijst met een voorlopige emissiefactor die boven 8,6 kg ligt. Het is volgens de informatie van Cement & Beton Centrum niet onwaarschijnlijk dat, na afronden van de onderzoeken, deze 12 vloeren een definitieve emissiefactor krijgen van minder dan 8,6 kg ammoniak. Een deel van de onderzoeken zal eind 2015 worden afgerond, een deel in 2016. Zo meldt Cement & Beton Centrum.
De drie vloeren die nu al een emissiefactor van minder dan 8,6 kg hebben, zijn de Eco-vloer van Anders Beton, de Groene Vlag-vloer met kleppen en de Meadowfloor van Proflex Beton.
Welke uitslagen wanneer
In dit najaar verwacht Cement & Beton Centrum de uitslagen van de:
- Swaans G2, G3, G3.1 en G6
- Altez-Noord Qwinpro
- Concrelit C6
- Berkel Beton D1
In het voorjaar van 2016 volgen de uitslagen van de:
- Concrelit C10
- Herakles-gietasfaltvloer van Stalbouw.nl
- Groene Vlag-vloer van Beerepoot
- Opti-Cowfloor van Animat
De uitslag van de EA-vloer van Anders Beton zal volgen in het najaar van 2016.
Overleg
Overigens meldt Cement & Beton Centrum dat het niet uitsluit dat de eis van maximaal 8,6 kg ammoniak een jaar wordt opgeschort. De houder van het MDV-certificaat, Stichting Milieukeur (SMK), zou daarover nog in overleg zijn met de sector.