Opslaan

Voederwinning

Claas komt met drie nieuwe Liner-harken

Claas, de Duitse fabrikant van trekkers en voederwinnings- en oogstmachines, komt met drie nieuwe twee-rotor Liner-harken. De nieuwe modellen zijn de Liner 1700 Twin, 1800 Twin en de 1900. De Claas Liner 1800 Twin is een nieuwe model in de Liner-familie.

Opvolgers

De Claas Liner 1700 Twin volgt de 1650 op en de 1900 is de opvolger van de Liner 1750. Twin verwijst bij de nieuwe modellen naar de mogelijkheid om twee zwaden te maken. De nieuwe 1800 Twin kan ook twee zwaden maken.

De nieuwe Liner-harken met zijafleg betreffen harken met een centraal frame en wielstel voor transport. Beide rotoren draaien dezelfde kant op in plaats van tegen elkaar in zoals bij een twee-rotorhark met middenafleg. Deze serie bestaat nu uit de modellen 1600, 1700, 1800 en 1900. De eerste drie zijn er als Twin-uitvoering.

Bekende vernieuwingen

Qua technische uitvoering sluiten de nieuwe Claas Liners helemaal aan bij de Liner 1700 en de 1600 en 1600 Twin. Dat betekent dat de rotoren uitheffen met het ‘jet-effect’ en dus dat ze iets achteroverhangend neer worden gezet en op dezelfde manier ook weer worden geheven. De bodemvrijheid is in de kopakkerpositie 55 cm als twee zwaden worden gelegd, anders 50 cm. Voor het leggen van twee zwaden kan een extra zwaddoek gebruikt worden wat optioneel hydraulische wordt bediend.

Beveiliging

De harktanden meten een dikte van 9,5 mm en zijn boven en onder licht gebogen wat erin moet resulteren dat ze het voer gewas oppakken in plaats van over de grond transporteren. De tandarmen hebben een buigpunt zodat de arm buigt bij een aanrijding en de het rotorhuis en de aandrijving in takt blijven. Een gebogen arm kan op het perceel vervangen worden. Afhankelijk van het model heeft de rotor 12 of 14 tandarmen. Het rotorhuis is volledig gesloten en de lagers lopen in een oliebad. Claas heeft op de rotors van zijn allerkleinste rotorhark, de Liner 320, dezelfde vernieuwingen doorgevoerd.

De stuuruitslag van de twee-rotorharken ten opzichte van de trekker is in twee standen instelbaar en maximaal 80 graden. Onder de rotoren zitten maximaal vier wielen, zes is optioneel.