Favoriet

Voertechniek

Nieuwe voerweegwagen voor SFR

Schothorst Feed Research (SFR) in Lelystad (Fl.) heeft een nieuwe ruwvoer-terugweger in gebruik genomen. De organisatie die voedingsonderzoek doet voor onder meer melkvee, heeft zelf bijgedragen aan de ontwikkeling van de weegwagen.

De weger wordt gebruikt bij een analyse van de opgenomen voerhoeveelheden van melkvee. In het onderzoek heeft elke koe zijn eigen voerbak. Per dag wordt er per koe vastgelegd hoeveel kracht- en ruwvoer er is toegediend. Het overgebleven krachtvoer wordt de volgende dag met de ruwvoer-terugweger opgezogen en gewogen. Het gewicht van het restvoer wordt afgetrokken van de hoeveelheid die is verstrekt. Hierdoor weten de onderzoekers precies hoeveel de koe daadwerkelijk heeft gevreten.

Meetapparatuur

De zelfrijdende weegwagen is van Kärcher. De meetapparatuur is afkomstig van Gepes. De machine geeft de data direct door aan het softwareprogramma. Op deze manier kunnen de gegevens meteen door de onderzoekers worden verwerkt.

Aan de voorkant van het voertuig zit een hydraulische arm met een zuigslang, zodat de chauffeur eenvoudig de voerbak kan leegzuigen. Onder de opvangbak op de achterkant van de machine is een indicator met weegstaven gemonteerd, die de hoeveelheid restvoer meteen weegt.

Gerelateerde artikelen