Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Boom

Als je een nieuwe machine aanschaft, dan moet die het werk vooral sneller, gemakkelijker en dus plezieriger maken. Een GPS-rechtrijsysteem doet dat bijvoorbeeld. Een nieuwe trekker kan dat doen en een verreiker ook.

Toch is de verreiker niet populair in Nederland. En dat terwijl de verreiker met zijn lange giek, of zo je wilt boom, in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tot de standaard uitrusting van de landbouwbedrijven lijkt te horen. In Nederland heeft daarentegen slechts een enkele akkerbouwer er een in de schuur staan.

Al jaren proberen verreiker-fabrikanten als JCB, Manitou en Merlo de machines onder de aandacht te brengen van de Nederlandse akkerbouwer. Dat lukt maar mondjes­maat. Ik begrijp dat ook wel. Want in de Nederlandse aardappelschuren kun je met een verreiker niet altijd gemakkelijk uit de voeten. Met een meer wendbare heftruck zet je sneller kuubskisten weg.

Uit een vergelijkende test met drie machines van de drie marktleiders – de resultaten zijn te lezen in het aprilnummer van LandbouwMechanisatie – blijkt dat het zicht op het werk vanuit de verreikercabine niet optimaal is. De motor aan de rechterkant belemmert het. Dat wisten we eigenlijk al. En omdat je niet in het midden zit, kun je de vorken van de machine niet altijd goed zien. Het zal voor veel akkerbouwers reden genoeg blijven om de heftruck te verkiezen boven de verreiker. Moet je dan helemaal niet over een verreiker nadenken? Nou nee. Hij is namelijk ontzettend handig als je stro moet laden. Met een heftruck kom je het land niet in, een voorlader tilt niet genoeg en een shovel is duurder. En laad je grond, compost, gips of vaste mest, dan is de verreiker ook een prima en vooral handig alternatief voor de mobiele kraan. Wat dat betreft acht ik de kans groot dat we de verreiker en zijn lange boom de komende tijd vaker op het Nederlandse akkerbouwbedrijf zien verschijnen.