Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

New Holland wil full-liner worden

De wereld van de landbouwmechanisatie staat een grote verandering te wachten. Tenminste, als we de directie van trekkerfabrikant New Holland mogen geloven. Het bedrijf zou namelijk nog dit jaar met een machinelijn op de proppen komen. Maar wanneer, dat blijft de vraag.

New Holland wil al tijden een zogenoemde full-liner worden. Want wat is er mooier dan dat jouw klanten niet meer naar een concurrerende dealer hoeven om daar een rotorkopeg, ploeg of zaaimachine te kopen. Iedere keer dat hij bij de concurrent over de vloer komt, is de kans immers groot dat hij verleid wordt tot het kopen van een nieuwe trekker. En is de klant eenmaal weg, dan valt het niet mee om hem weer voor je te winnen.

Kubota

New Holland werkte geruime tijd samen met Kverneland. Veel New Holland dealers verkochten gebroederlijk de blauwe trekkers naast de machines van de Noorse fabrikant. Maar New Holland viste doordat het bedrijf het onderste uit de kan wilde hebben net naast het net. Het Japanse Kubota deed een bod op de Noorse fabrikant, terwijl New Holland al even bezig was met diezelfde overname. Het bood echter te weinig om tot een overeenkomst te komen. Toen New Holland na Kubota toch nog met een hoger bod op de proppen kwam, was het genoeg geweest voor de Noren. Ze gingen met Kubota in zee.

‘Heb geduld’

Maar de ambitie bleef. Vorig jaar februari gaf Carlo Lambro, directeur van New Holland, tijdens de Franse Sima aan dat het er ook echt van zou komen. Voor het einde van het jaar zouden er machines van New Holland te zien zijn.  Op Agritechnica schitterden die door afwezigheid. Ondertussen geeft Lambro op de vraag wanneer we die machines kunnen verwachten alleen het antwoord ‘heb geduld’. Toch liet hij een paar maanden geleden doorschemeren dat de mogelijkheid groot is dat nog deze zomer een nieuwe persbijeenkomst ingelast wordt. De aankondiging daarvan moet echter nog komen. Zou CNH industrial, waar New Holland deel van uit maakt, wachten op het juiste – lees goedkoopste – moment? Zo goed gaat het immers niet in de landbouwmachinewereld.

Kongskilde of Gaspardo?

De vraag rijst al snel welke fabrikant goed past bij New Holland. Het hele rijtje Europese machinebouwers kan de revue passeren. Van Kuhn – beursgenoteerd en een compleet gamma van machines – tot Lemken, Pottinger en Amazone. Die laatste familiebedrijven hebben al herhaaldelijk laten weten niet geïnteresseerd te zijn in een overname. Het Deense Kongskilde staat te koop en biedt een voldoende breed gamma. Of zou New Holland toch liever voor een bedrijf uit eigen land gaan. Het Italiaanse Maschio Gaspardo lijkt een mooie overname kandidaat. Wat cultuur betreft past het bedrijf goed bij New Holland en het bedrijf zou in grote financiële problemen verkeren.