Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Trekkerchauffeur

Mijn zoon wil al sinds hij een kleuter was trekkerchauffeur worden. Hij verlangt ernaar om ‘s avonds laat en als het even kan ‘s nachts op een trekker te stappen om de mais of aardappelen op het erf van een akkerbouwer af te leveren.

Mijn zoon wil al sinds hij een kleuter was trekkerchauffeur worden. Hij verlangt ernaar om ‘s avonds laat en als het even kan ‘s nachts op een trekker te stappen om de mais bij de veehouder of aardappelen op het erf van een akkerbouwer af te leveren.

Hij droomt al van de bak koffie die hij uit zijn eigen thermoskan drinkt, anderhalve meter boven het maaiveld in de comfortabele en fluisterstille cabine van ‘zijn’ trekker. In die cabine klinkt de muziek van een van zijn favoriete bands, terwijl de kieper achter hem gevuld wordt. Hoe groter de trekker, hoe beter – maar dat spreekt voor zich. En ik begrijp hem.

De trekker is je kantoor geworden…

Net als u, vind ik de tijd die je in de trekker vertoefd prettig. Je doet je werk, denkt na over het bedrijf en regelt telefonisch een paar dringende zaken. Of je belt even naar huis, dat je vanavond in de trekker eet. Het perceel moet immers nog om voor er regen komt. De trekker is je kantoor geworden en je maakt het er zo plezierig mogelijk.

Een robot kan het ook. Nauwkeurig en goedkoper.

Klinkt dit bekend in de oren? Geniet er dan nog maar even van. Want dit – ietwat geromantiseerde beeld – behoort binnen afzienbare tijd tot het verleden. Je kunt het op je klompen aanvoelen. Al het repeterende werk dat niet al te moeilijk is, hoef je immers niet zelf te doen. Dat kan een robot ook. Zelfs nauwkeuriger en als je het totaalplaatje bekijkt, waarschijnlijk ook goedkoper.

De trekkerchauffeur bestaat straks niet meer

U wordt er misschien wat moedeloos van. Ik ken dat gevoel: zo’n robottrekker ontneemt ons het leuke werk. Hij zal zelfs een hele groep mensen werkloos maken. De trekkerchauffeur bestaat straks niet meer. Denkt u dat het uw tijd wel zal duren? Of denkt u dat het sowieso zover niet komt? Ga er maar niet van uit. Want net zoals gps en zelfsturende trekkers en machines in no-time gemeengoed werden, zo snel zullen ook autonome trekkers en machines de landbouw binnen rijden. Ik heb nog geen idee hoe ik het mijn zoon moet vertellen …

Gerelateerde artikelen