Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

De bodem heeft het zwaar te verduren…

De belangrijkste productiefactor grond heeft het zwaar te verduren. Ook in 2016 viel er op veel plekken wéér meer neerslag dan de bodem kon verwerken. Met hier en daar grote problemen tot gevolg. En een gevoel van machteloosheid, want ondanks de volle aandacht die de bodem meestal krijgt, glipt de bodem of het gewas soms gewoon door je vingers.

We kunnen onszelf afvragen: Zijn we wel op de goede weg? Gaan we wel goed met de bodem om? Moeten we ons in een rapper tempo wapenen tegen een grilliger klimaat? En zo ja: Zijn er manieren om de bodem klimaatbestendiger maken en de opbrengstzekerheid verhogen, het teeltrisico verkleinen en/of de bodem stressbestendiger maken?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: Ja, die methoden zijn er zeker. Er zijn veel methoden waarvan vaststaat dat ze wezenlijk verbeteren: NKG (niet kerende grondbewerking) verhoogt de waterinfiltratie-capaciteit en draagkracht. Plantenresten op de toplaag verkleinen de kans op slemp en dichtslaan aanzienlijk. Groenbemestermengsels vormen meer wortels dan groenbemesters in monocultuur en bovendien beschermen mengsels ook beter tegen slemp en dichtslaan. Ook strip tillage en rijpaden hebben een duidelijke potentie. De vraag is alleen: hoe pas je dat toe in Nederland, met onze bouwplannen en op onze grondsoort? En hoe overwinnen we de schroom deze technieken te gaan gebruiken en de voordelen ervan te gaan benutten?

Beste manier is natuurlijk luisteren naar mensen die van de hoed en de rand weten: Specialisten uit de praktijk en vanuit onderzoek. Voor dit soort onderwerpen kom je dan snel uit bij mensen uit landen rondom ons heen. Daarom organiseer ik samen met  Landbouwmechanisatie een studiedag grond- en bodembewerking over dit onderwerp. Een studiedag met een programma waar we trots op zijn. Een programma vol met gerenommeerde sprekers en een bezoek aan een demoveld met groenbemestermengsels. Kom 1 december naar Lelystad en laat u inspireren wat de mogelijkheden zijn om uw bodem klimaatbestendiger te maken.

Meer informatie over de studiedag Bodem en Grondbewerking vindt u hier…

Gerelateerde artikelen