Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Van de subsidiepot

Stel je bent boer en nog geen 41 jaar. Dan klinkt de 75 procent subsidie die je kunt krijgen uit het groen-economisch herstelpakket natuurlijk als muziek in de oren. De subsidiepot is in het leven geroepen om de landbouw na de coronapandemie economisch sterker te maken. Mooi, ware het niet dat de minimale subsidie 25.000 euro is. Dat betekent dat je zo’n beetje 33.000 euro moet investeren wil je in aanmerking komen. Bovendien zijn verschillende fabrikanten en importeurs al in de verleiding gekomen her en der wat te sleutelen aan de prijslijst.

Stel je bent boer en nog geen 41 jaar. Dan klinkt de 75 procent subsidie die je kunt krijgen uit het groen-economisch herstelpakket natuurlijk als muziek in de oren. De subsidiepot is in het leven geroepen om de landbouw na de coronapandemie economisch sterker te maken. Mooi, ware het niet dat de minimale subsidie 25.000…

Nobel is het zeker. Dit is een uitgelezen mogelijkheid om een nieuwe machine aan te schaffen. Of zelfs meerdere machines. Want een bedrijf kan voor twee investeringen subsidie ontvangen. Maar, en dat is inherent aan subsidies, de pot is natuurlijk niet onuitputtelijk. Daarbij komt dat de percentages erg hoog zijn. Ook voor boeren van 41 jaar en ouder ligt er nog 60 procent subsidie klaar. Welke leeftijd je ook hebt, wil je in aanmerking komen voor de tegemoetkoming, dan zul je in ieder geval ruim 33.000 euro lichter zijn. Voor ondernemers van 41 jaar of ouder ligt de ondergrens op dik 41.000 euro. Die drempel zal in veel gevallen te hoog zijn. Met name voor de kleinere bedrijven.

De staalprijzen, het gebrek aan onderdelen, de logistieke kosten die de pan uit rijzen. Zo was de situatie in 2021 en zo zal het hoogstwaarschijnlijk ook in 2022 zijn. Uiteraard kan niet alles worden doorberekend naar de klant. Maar de ondergrens van een kwart ton biedt fabrikanten en importeurs  wel de gelegenheid de prijzen wat af te ronden naar boven. ‘Wees geen dief van je eigen portemonnee’. En niet alleen dat. Diezelfde fabrikanten en importeurs hekelen  de hoge percentages. Als die wat lager waren geweest kwamen immers meer eindgebruikers in aanmerking voor een financiële meevaller én zou de afzet van nieuwe machines nog groter kunnen zijn. Die win-win situatie is er nu niet.

Voor de landbouw ligt er 35,5 miljoen klaar. De lijst met zaken waarvoor subsidie kan worden aangevraagd bestaat uit 38 soorten investeringen in vijf categorieën. Overzichtelijk is het zeker, maar feit blijft dat de eigen investering door het hoge subsidiepercentage aanzienlijk is. En met de aanschaf van driftarme doppen of apparatuur voor opbrengstmeting kom je vermoedelijk niet aan het minimale bedrag.

Nogmaals, het idee om de landbouw economisch sterker te maken is mooi. De uitwerking had beter gekund. De wachtrij zal lang zijn, de kans op subsidie klein.

Gerelateerde artikelen