Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Keuzes

Het einde van het jaar is een uitermate geschikt moment om de jaarlijstjes op te maken. Om terug te blikken op de afgelopen twaalf maanden. Menigeen staat rond kerst nog een keertje stil bij de belangrijkste gebeurtenissen in het afgelopen jaar. Bij de toestand in de wereld en de mensen die ons ontvielen. Bij de gemaakte keuzes. Wat ging er goed? Wat ging er fout?

Het einde van het jaar is een uitermate geschikt moment om de jaarlijstjes op te maken. Om terug te blikken op de afgelopen twaalf maanden. Menigeen staat rond kerst nog een keertje stil bij de belangrijkste gebeurtenissen in het afgelopen jaar. Bij de toestand in de wereld en de mensen die ons ontvielen. Bij de…

Net als elk ander jaar was 2022 een enerverend jaar. Eentje met oorlog in Europa en alle gevolgen van dien. Maar ook één waarin coronamaatregelen werden opgeheven en landbouwbeurzen weer doorgang konden vinden, zonder dat mondkapjes verplicht waren. We konden weer naar Agrotechniek Holland, Sima en Eima. Trekkers kregen kentekens. LandbouwMechanisatie ging op Zomertour. We zagen nieuwe landbouwrobots en reden met elektrische trekkers. Het was ook een jaar waarin het weer records brak. De zomer was warm en droog, maar eindigde bij ons toch weer met een minigraver in het aardappelperceel om het overtollige water af te voeren. Het bleek niet voldoende, wat resulteerde in rotte aardappelen in de bewaring. Ondanks de hogere kosten voor gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en zaaizaad lijken de productprijzen voor aardappelen en tarwe gelukkig veel goed te maken. Dat is ook nodig, want nieuwe regelgeving dwingt ons om komend jaar knopen door te hakken. Want hoe vult u het nieuwe GLB op het eigen bedrijf in? Kiest u voor meer braak, meer niet-kerende grondbewerking? Voor de teelt van een eiwitrijk gewas? Zijn daar nieuwe machines voor nodig? En: hoe maak ik het bedrijf duurzamer, zodat het minder afhankelijker wordt van hoge energieprijzen? Voldoende financiële armslag maakt het maken van al die keuzes een stuk eenvoudiger.

Gerelateerde artikelen