Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Zoals het gaat

‘Als het niet gaat, zoals het moet, dan moet het maar, zoals het gaat’. U kent het vast: heb je van tevoren uitgedacht hoe een klus moet verlopen en dan lukt dat niet omdat het anders loopt dan je vooraf had bedacht. Dat was ook het geval bij de trekkertest van de Deutz-Fahr, waarover u in het nieuwste nummer van LandbouwMechanisatie kunt lezen.

‘Als het niet gaat, zoals het moet, dan moet het maar, zoals het gaat’. U kent het vast: heb je van tevoren uitgedacht hoe een klus moet verlopen en dan lukt dat niet omdat het anders loopt dan je vooraf had bedacht. Dat was ook het geval bij de trekkertest van de Deutz-Fahr, waarover u…

De brandstofmeting, zoals we die bij al jaren succesvol uitvoerden, leverde deze keer niet de juiste resultaten op. De trekker ging namelijk in zijn veilige modus lopen zodra we een meting wilden uitvoeren. En dat is, zachtjes uitgedrukt, vervelend. Want we willen u graag betrouwbare meetwaarden voorschotelen. Maar wat we ook probeerden, we kregen het niet voor elkaar. Dus zat er weinig anders op dan in de berekeningen brandstofverbruiksgegevens op te nemen van een trekker in veilige modus. De betrouwbaarheid daarvan is laag, daarvan zijn we ons bewust. Wel kunnen we beloven dat we tijdens een volgende test van een trekker van dit merk het probleem tot op de bodem uitzoeken. Soms moet het nu eenmaal zoals het gaat. Zouden de makers van de Agra-trac-werktuigendrager dat ook hebben gedacht? In elk geval kun je ze een dosis gezond verstand en pragmatisme niet ontzeggen. Het ligt in de huidige tijd voor de hand om een werktuigendrager meteen maar autonoom te maken. Maar dat zou de ontwikkeling van de machine zo duur maken, dat de werktuigendrager voor veel akkerbouwers, groenten- en boomtelers niet interessant meer zou zijn. Dus zit er bovenop de Agra-trac straks ‘gewoon’ een bestuurder. Eentje die ook het werk van de schoffelmachine, wiedeg of plantmachine in de gaten kan houden en beoordelen. Want dat lukt met de huidige stand van de techniek nog steeds niet. En als het dan niet gaat zoals het moet… Precies – dan moet het maar, zoals het gaat.

Gerelateerde artikelen