GRIMME groep

De GRIMME groep uit het Niedersachsische Damme werd in 1861 als smederij door de overgrootvader van de huidige eigenaar Franz Grimme opgericht. De vader van Franz Grimme ontwikkelde de eerste serieproducten voor een meer rationele aardappeloogst in 1936 en richtte de gelijknamige fabriek voor landbouwmachines op. In 1966 werd GRIMME marktleider met de éénrijige getrokken aardappelrooier, de Europa-Standard serie In 1970 kwam Franz Grimme in de onderneming en werd in 1980 directeur.

Tegenwoordig produceert GRIMME op de hoofdvestiging in Damme en in het nabij gelegen Rieste alsook in China zeer moderne aardappel-, bieten- en groentetechniek. In India wordt in samenwerking met de fabrikant voor landbouwmachines Shaktiman aardappeltechniek ontwikkeld, geproduceerd en onder de naam “Shaktiman-GRIMME Root Crop Solution” verkocht. In Groot-Brittanië, Ierland, Frankrijk, België, Rusland, Nederland, Polen, Turkije, Denemarken en Duitsland (Uelzen) is GRIMME met eigen verkoop- en service-ondernemingen aanwezig.

In 2003 werd de in 1956 opgerichte Amerikaanse fabrikant van aardappeltechniek SPUDNIK, gevestigd in Blackfoot / Idaho, overgenomen en heeft zich ontwikkeld tot marktleider in Noord-Amerika. Met nog drie andere vestigingen in de USA ondersteunt SPUDNIK de verkooppartners en eindgebruikers ter plaatse. In 2020 nam SPUDNIK de fabrikant voor speciale aanhangers STC Trailers over, die eveneens in Blackfoot gevestigd is.

Sinds 2013 behoort de in 1936 opgerichte firma ASA-LIFT uit het Deense Sorö tot de GRIMME groep. ASA-LIFT ontwikkelt en produceert groentetechniek naar de wens van de klant en behoort wereldwijd tot de leidende aanbieders in dit segment.

In 1987 richtte Franz Grimme de fabriek voor kunststoftechniek INTERNORM op in Damme en in 1995 RICON, de fabrikant voor zeef- en transportbanden, tegenwoordig gevestigd in Rieste.

Christoph Grimme richtte in 2017 de Startup Schmiede.ONE in Düsseldorf op, dat zich op internet- en softwarethema’s gespecialiseerd heeft.

Wereldwijd zijn meer 2.700 medewerkers in de GRIMME groep actief, waarvan 1.800 in Damme en Rieste. In Damme worden 130 jonge mensen in 18 beroepen en studies opgeleid en verzekeren de grote vraag aan gespecialiseerde vakmensen binnen de GRIMME groep.

In totaal is de GRIMME groep wereldwijd in 120 landen actief via verkooppartners en op 26 locaties met eigen vestigingen en biedt het meest omvangrijke productprogramma in de aardappel-, bieten- en groentetechniek aan.

De onderneming wordt met de vierde en vijfde generatie door Franz en Christine Grimme alsmede hun zonen Christoph en Philipp geleid.