Blog

Zelf doen

Iedere ouder kent het. En waarschijnlijk was u zelf net zo. Dat u als kind zei: ‘zelf doen’, nadat uw ouders iets één of misschien wel twee keer hadden voorgedaan. Om vervolgens de vla of yoghurt overal achter te laten behalve in uw mond. Zo leerde u. Zo leerde ik. Zo leren uw kinderen.

Zelf doen zit ons in het bloed. Je wilt niet afhankelijk zijn van anderen. Bijkomend voordeel is dat je dan ook alleen jezelf de schuld kunt geven als er iets misgaat – je kunt een ander niet op-zadelen met de pijn. Ook zo leren we. Tijdens de voederwinning is het niet anders. We doen het werk graag zelf. Zelf maaien, zelf schudden, zelf harken en zelf de kuil aanrijden. Natuurlijk, op die manier kun je snel handelen zodra de zon schijnt. Zeker met de huidige sterk veranderende weersomstandigheden moet je elk gunstig moment aangrijpen. Als je dan moet wachten op een loonwerker of de buurman, dan bestaat het risico dat je te laat bent. Zo laat, dat het gras niet meer droog in de kuil komt. Dat wil je koste wat het kost voorkomen. Goed voer voor de koeien staat immers voorop. Toch blijkt uit een berekening die Veehouderij Techniek deze maand maakt dat zelf doen financieel gezien niet altijd verstandig is. Het kopen van een opraapwagen wordt namelijk pas interessant bij het inkuilen van honderden hectares. Jaarlijks. En dat zult u naar alle waarschijnlijkheid niet halen. Zelfs niet als u de eigen arbeid niet berekent. De loonwerker met zijn opvallend lage tarieven blijkt zo goed als altijd goedkoper. Zelf doen is goed. Maar zodra je er achterkomt dat je een dief bent van je eigen portemonnee, is het goed om dat werk aan een ander over te laten.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Over Gertjan Zevenbergen

Gertjan Zevenbergen (1969) is geboren in Zuidland (ZH) op een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw. Na de Agrarische Hogeschool ging hij aan de slag als redacteur melkvee bij het vakblad OOGST, waar hij ook de mechanisatie voor zijn rekening nam. Vanaf 2002 is hij hoofdredacteur van LandbouwMechanisatie, Veehouderij Techniek en Tuin en Park Techniek.
Stuur mij maandelijks Veehouderij Techniek nieuws
E-mail:

Reacties zijn gesloten.