Favoriet

Blog

Eigen baas

Wordt 2017 een jaar van meer of minder? Van veel of weinig? Van een hoge of een lage melkprijs? Van krimpen of groeien? We kunnen met een gerust hart stellen dat 2016 niet het jaar was waarin de techniek de meeste indruk maakte.

Nee, het was de melkprijs die ons bezighield. En de fosfaatproblematiek. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Wet- en regelgeving zullen weer van grote invloed zijn op uw bedrijfsvoering. Wat de uitwerking van de nieuwe regels zal zijn? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Als het afgelopen jaar iets duidelijk werd, is het wel dat je nooit zeker weet met welke randvoorwaarden je precies te maken krijgt. En het frustreert als de spelregels halverwege het spel worden aangepast. Het voelt alsof je niet meer de baas bent op je eigen bedrijf.

In het eerste 2017-nummer van Veehouderij Techniek leest u bijvoorbeeld over zonnepanelen. Tot nu toe leveren die geld op omdat de zogenoemde saldering de panelen al snel rendabel maakt. Maar die rendabiliteit neemt sterk af zodra de overheid de salderings­regels aanpast. En de kans dat dit de komende jaren gebeurt, is groot. Zodra de regels veranderen ga je – net als elke andere energieleverancier – belasting betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk waaraan je stroom levert. Het is dus raadzaam om nu al na te denken over de maatregelen die u kunt treffen om het opwekken van energie zo rendabel mogelijk te maken of te houden. En ja, de techniek zal oplossingen bieden. Ik denk daarbij vooral aan de grote batterijen waarin je de zelf opgewekte stroom opslaat tot het tijdstip dat je die energie weer nodig hebt. Blijft u toch nog een beetje eigen baas.