Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Een groot aantal trekkerbestuurders wordt tijdens het werk blootgesteld aan teveel trillingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Hamburg.

De Duitse onderzoeker legde het trillingsniveau van verschillende agrarische werkzaamheden vast. Hij kwam daarbij tot de ontdekking dat het grootste deel van die werkzaamheden boven het niveau ligt dat door de autoriteiten als grenswaarde wordt beschouwd.
Niet meer werken
Ligt het trillingsniveau boven 0,5 m/s2 dan moet de werkgever er al voor zorgen dat het aantal trillingen af neemt, bijvoorbeeld door technische aanpassingen. Daarnaast moet de werknemer medische hulp krijgen. Ligt het trillingsniveau boven 0,8 m/s2 dan moet er onderzoek komen naar de trillingen en maatregelen worden genomen om dat hoge trillingsniveau te voorkomen. Boven 1,15 m/s2 mag volgens het Arbobesluit helemaal niet meer op de machines gewerkt worden.

Aanhanger
Uit de metingen blijkt dat tijdens het hakselen van gras het trillingsniveau al boven 0,5 m/s2 ligt. Wie met een trekker op straat rijdt, zonder aanhanger, wordt blootgesteld aan een trillingsniveau van 0,71 m/s2. Ook bij het ploegen en het harken van gras ligt het trillingsniveau op ongeveer dit zelfde niveau.

Persen
Bij het persen van ronde balen maar ook grote pakken ligt het trillingsniveau tegen 1,00 m/s2. Echt problematisch wordt het bij het schudden van gras. Dan stijgt het trillingsniveau zelfs boven de grenswaarde van 1,15 m/s2, zag de onderzoeker. De chauffeur mag dit werk dus eigenlijk niet doen.

Aanpassen luchtdruk

Oplossingen zijn voorhanden. Langzamer rijden kan er een zijn. Net als het aanpassen van de luchtdruk in de banden of het monteren van een goede stoel.

Gerelateerde artikelen