Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Voorsprong houden met Smart Farming

Smart Farming is slimmer boeren door gebruik te maken van gewas- en bodemsensing, slimme verwerking van de gegevens waardoor je bewerkingen nauwkeuriger kunt uitvoeren. Telers en loonwerkers kunnen hiermee het rendement van pootgoed en zaaizaad, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en beschikbaar water verhogen.

Uiteindelijk stijgt daarmee ook het financieel rendement, met name op grotere bedrijven. Bedrijven die deze technieken weten te benutten, hebben in de toekomst een belangrijk concurrentievoordeel.
Nederlandse telers hebben steeds een voorsprong in productiviteit weten te houden door nieuwe technieken te ontwikkelen, deze ook al snel in te zetten en benutten en door te ontwikkelen. Daarmee hebben ze niet alleen de teelt op eigen bedrijf verbeterd, maar ook werktuigbouwers aangezet vernieuwingen te ontwikkelen. Vernieuwingen die ook een markt vonden in het buitenland.

Een groot aantal telers in Nederland ervaart al het gemak en de voordelen van automatische stuursystemen op trekkers en werktuigen. In gebruik van de hoog nauwkeurige RTK-GPS systemen lopen we voorop. In ons hoog salderende gewassen weten telers daar extra rendement uit te halen. Ook de techniek van sensormeting op de trekker en directe aansturing van strooier of veldspuit werkt goed in de praktijk.
De ontwikkelingen in smart farming gaan echter snel. Zowel de sensing technieken om aan bodem en gewas te meten, als de technieken om op het veld automatisch plaatsspecifiek de verschillende doseringen toe te dienen. De techniek is er, nu de telers nog die het kunnen benutten.

Zo zijn er met ondersteuning van het Ministerie van Economische Zaken, nu wel telers bezig in het praktijknetwerk ‘Sparen met Precisie’. Ze doen ervaring op met gewassensing met spectraalbeelden van een UAV (onbemand vliegtuigje) en dit jaar ook met hyperspectraalscans met een groter, bemand, vliegtuig. Ze vergelijken de uitkomsten met werktuigsensoren en handsensoren. Het maakt verschillen in stikstofopname, die niet met het oog zijn te zien, nu wel zichtbaar.

Met Smart Farming lopen we in Nederland niet voorop. Zo wordt op universiteiten en instituten in het buitenland veel onderzoek gedaan naar relaties tussen sensingwaarden van de  spectraalmetingen, naar de oorzaken van verschillen en hoe je daarop in kunt spelen. Ook op het eerder en preciezer uitvoeren van bewerkingen wordt meer kennis ontwikkeld. Daarnaast passen telers, met vaak grotere bedrijven, dit daar ook al toe. Met name om redenen van beter management van grote percelen en grote aantallen percelen per bedrijf. Die akkerbouwers en bedrijfsleiders weten zo het economisch voordeel van het op grote schaal telen van gewassen te combineren met het rendement van precies telen. En ook in techniekontwikkeling zetten techniekleveranciers daar flinke stappen. Kijk maar eens in de speciale Smart Farming hal, komende maand op de Agritechnica in Duitsland.

Voorbeelden daarvan zijn het plaatsspecifiek aanpassen van de zaaidichtheid aan de bodemomstandigheden, het aanpassen van de mestgift op dichtheid en stikstofopname van het gewas, het splitsen van mestgiften en toedienen op moment dat het gewas het nodig heeft, het plaats specifiek doseren van herbiciden alleen waar onkruid staat en het nauwkeurig plannen van de beregening.

Om deze techniek te benutten moet de teler of loonwerker ook over goede kennis en vaardigheden beschikken om de meetwaarden juist te interpreteren en daarbij de juiste doseringen te bepalen en de werkzaamheden ook op het juiste moment uit te voeren. Dit vraagt investering in scholing en ervaring. Maar het vraagt ook om teeltkennis. En je moet al die kennis ook snel kunnen omzetten in managementacties.

Alleen betrouwbare techniek is daarbij dus niet genoeg. Een toekomstgerichte ondernemer zal daarbij ook kennis en advies benutten van ervaren en deskundige adviseurs. Deze moeten deze kennis en advies dan wel kunnen leveren in een vorm dat ze direct en gemakkelijk in de toedieningsapparatuur zijn toe te passen. De teler blijft daarbij de beslisser. Maar hij/zij kan het wel slimmer, sneller en gemakkelijker goed doen.

Willen we in Nederland een leidende rol blijven spelen en in ons dure land landbouw blijven houden met een hoog rendement, dan moeten onze precisielandbouw-voorlopers  snel door de andere telers gevolgd moeten worden. En zal er meer geïnvesteerd moeten worden in onderzoek en kennisontwikkeling.