Favoriet

Melktechniek

GEA test melkrobotmodule

GEA WestfaliaSurge heeft een melkrobotmodule ontwikkelt die in elk type melkstal moet passen. Of dat nu een zij-aan-zij-, visgraat of draaimelkstal is. DairyProQ is echter nog in een testfase. Wanneer het systeem praktijkrijp is kan GEA niet zeggen

.

Het systeem bestaat uit een afscheidingswand, waarin de robotarm en alle techniek daarom heen, zoals de camera die de plaats van de spenen bepaalt, is verwerkt. Voor iedere standplaats in dus een robotarm nodig. Op een zestigstands draaiplatform zijn dat er dus ook daadwerkelijk 60. Die arm voert dan ook het hele melkproces uit; aansluiten, prédip, melkmonsteren, postdip en afname inclusief tussentijdse desinfectie van de melkbekers.

Geen stangetjes

Hoewel het vinden van de spenen op dezelfde manier plaatsvindt als bij de MiOne melkrobot, is de ophanging van de melkbekers anders. De stangetjes die nu nog de MiOne arm sieren, zijn verdwenen en maken plaats voor kettinkjes.

Tussenhekjes

In een draaimelkstal vormen de robotwanden de afscherming tussen de koeien en zijn de wanden vast gemonteerd. Bij een zij-aan-zij melkstal kunnen ze, net als tussenhekjes, opzij bewegen, zodat de koe naar binnen kan lopen.

Zelf aansluiten

Groot voordeel van het systeem zou zijn dat je ook handmatig kunt aansluiten of een eventuele melker de keuze kan laten; of de arm zelf laten aansluiten, of hem als servicearm gebruiken. In alle gevallen zou de DairyProQ arm arbeidsbesparing opleveren.

Onduidelijk

Met het systeem mikt GEA vooral op grotere melkveebedrijven, waar op vaste tijden wordt gemolken. Op dit moment test GEA de arm. Afhankelijk van die resultaten, zou volgend jaar een commerciele melkstal met de DairyProQ armen uitgerust kunnen worden. Wat de kosten zijn en wanneer de marktintroductie zal plaatsvinden is nog onduidelijk.

 

Gerelateerde artikelen