Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Van tractorcabine naar bureaustoel

De tijd van zware fysieke inspanningen van de boer is al lang voorbij. Lichamelijke arbeid is vervangen door luxe tractoren en machines waarmee de gemiddelde boer tegenwoordig heerlijk in een trekker, met airco en een thermoskan koffie, het veld doorkruist.

De tijd van zware fysieke inspanningen van de boer is al lang voorbij. Lichamelijke arbeid is vervangen door luxe tractoren en machines waarmee de gemiddelde boer tegenwoordig heerlijk in een trekker, met airco en een thermoskan koffie, het veld doorkruist.

Ondertussen ontwikkelt de technologie zich verder en is ze in staat om mensen en management te vervangen, waardoor er steeds meer handelingen van achter de computer uitgevoerd moeten worden. De toekomst van het boerenleven ligt niet meer in het veld, in de stal of in de trekker, maar als een ‘agrarisch manager’ achter de pc, tablet en smartphone op kantoor. Het toekomstige werkritme zal bestaan uit vaste werktijden van 8:00 tot 17:00, vijf dagen per week.

De landbouw wordt onder druk gezet door de wereldbevolking die telkens met meer eisen op de proppen komt en dat voor een zo laag mogelijke prijs. Hierdoor zijn boeren genoodzaakt zo efficiënt mogelijk te produceren en dat het liefst 24 uur per dag, zeven dagen per week. Om hieraan te kunnen voldoen moet er een keuze gemaakt worden tussen het inhuren van personeel en het automatiseren van het bedrijf.

Sensoren gekoppeld aan regelsystemen zijn nu al in staat een deel van de arbeidslast over te nemen. Als je bijvoorbeeld naar de veehouderij kijkt zie je steeds vaker meestal rood gekleurde robots in de stallen verschijnen en over het erf rijden. Het melken, mest schuiven en tegenwoordig ook het voeren worden geregeld door ”intelligente” systemen. Daarnaast kunnen steeds meer gegevens van de koeien via sensoren verzameld worden en door een centraal management systeem worden verwerkt. Separatiepoortjes verdelen de kudde in verschillende groepen met elk hun eigen rantsoen en behandeling. Dit proces kan de veehouder online volgen en hij hoeft alleen nog maar in te grijpen wanneer zich een uitzonderingsgeval voordoet. Binnen tien jaar is de techniek zo ver dat koeienstallen volledig autonoom kunnen functioneren de boer alleen nog in de stal komt om even de benen te strekken.

Als dit met levende dieren werkt, zal dit ook zeker in de akker- en tuinbouw het geval zijn. Ook hier zullen de trekkers op het land plaats maken voor zelfstandige robots die met behulp van onder andere vision-sytemen het product kunnen monitoren.

De techniek ontwikkelt zich sneller dan dat het geaccepteerd wordt door de mensen die het uiteindelijk aan moeten schaffen. Hoe vervelend de meeste boeren het ook zullen vinden, ze zijn steeds meer tijd kwijt aan digitale werkzaamheden zoals formulieren invullen, administreren en het doorvoeren van online bestellingen. Het is dan ook vaak de jongere generatie die deze handelingen uitvoert. Deze generatie groeit op in een digitale wereld waar robotica niet meer weg te denken is, waardoor de drempel om het bedrijf te automatiseren telkens lager ligt en zal het uiteindelijk, in zijn geheel, niet meer weg te denken zijn.

Is de gemiddelde boer echter wel bereid om zijn werk, of moet ik zeggen passie, af te staan aan een koude, gevoelloze machine?