Dit had een feestelijke column moeten worden. Een verhaal over technische ontwikkelingen, revoluties en evoluties. Over vooruitgang en ambitie. Over de rol die Nederlandse landbouwmachinefabrikanten en boeren wereldwijd spelen als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe machines en werkwijzen.
Sinds begin 2018 zijn we bezig met de ontwikkeling en bouw van een eerste prototype van de eTrac, een elektrisch aangedreven onbemande robottrekker voor de fruitteelt en boomkwekerij. Daarvoor zijn we continu op zoek geweest naar de juiste componenten die we konden gebruiken om de eTrac tot een geheel te maken waarbij er geen vragen mochten zijn over de kwaliteit, prijs en betrouwbaarheid van deze componenten.
Het weer. Er was de afgelopen maanden geen meer en vaker besproken onderwerp dan dat. Ikzelf schreef er vorige keer op precies dezelfde plaats ook al over. De herfst begon vorig jaar in oktober en duurde tot begin juli van dit jaar. De gevolgen voor de groei van de gewassen zijn duidelijk.
Het zit dit jaar niet mee. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. De regio’s in Nederland en België waar dit teeltjaar verloopt zoals we dat gewend zijn, zijn zeldzaam. Nu is elk jaar anders, maar dit jaar is wel exceptioneel. Regen en kou remmen de groei van de gewassen – als ze al op tijd zijn gepoot of gezaaid. ‘Er zijn van die jaren dat de grond nooit goed wordt’, zei mijn vader onlangs. 2024 is zo’n jaar.
Toen we in 2018 begonnen met de engineering en de bouw van een eerste proto type van de eTrac wilden we alle aandrijvingen volledig elektrisch uitvoeren omdat dit soort aandrijvingen een hoger rendement kennen dan een hydraulische aandrijving. Uiteindelijk liepen we daar toch in vast.
De theeblaadjes op de bodem van een kopje, een glazen bol, lijnen in je hand of een spel kaarten. Zonder deze hulpmiddelen – maar net zo goed met – is het voorspellen van de toekomst niet eenvoudig.
Bij de ontwikkeling van een nieuw product zoals van onze robottrekker, de eTrac probeer je meteen de juiste keuzes te maken. Omdat wij als engineers uit de high tech industrie kwamen en niet bekend waren met landbouwmechanisatie hebben we achteraf gezien toch niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Dat zullen we de komende tijd weer herstellen.
Jazeker, ik kan wat ongedurig zijn. Soms duurt het me allemaal te lang. Zo schrijven we in LandbouwMechanisatie al jaren over de grote voordelen van het gebruik van elektriciteit op landbouwmachines.
Dit nummer van LandbouwMechanisatie staat bol van de interessante nieuwe technieken en machines. Stuk voor stuk werktuigen of trekkers om je de vingers bij af te likken. En ook allemaal machines waar ik maar al te graag een jaartje of langer mee zou werken.
Twee Massey Ferguson 135-trekkers – of moet ik zeggen trekkertjes – deden jarenlang al het werk op ons kleine, gemengde bedrijf. Dat had een groot voordeel: ze zijn niet zwaar. Ze wegen nog geen 1.500 kg. De bodem was er blij mee.
Als je bestuurders, journalisten, talkshows en social media mag geloven, staat de landbouw voor grote veranderingen. Veehouders kunnen meepraten over de onzekerheid die dat oplevert.
De wiedeg maakte de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling door. Decennialang werd de machine met zijn verende tanden gebruikt om onkruid uit tarwe en grasland te krabben. Maar de machine van toen lijkt in weinig meer op de moderne precisiewiedeg. Dat was afgelopen maand goed te zien tijdens de grote wiedegvergelijking die de redactie van LandbouwMechanisatie uitvoerde in een perceel uien in Flevoland.
Pascal Döppen uit Lichtenvoorde (Gld.) is industrieel ingenieur en ontwerpt machines en onderdelen voor verschillende machinefabrikanten. Daarnaast is hij gefascineerd door nieuwe technieken en laat hij zijn licht graag schijnen op actuele thema’s. Dit keer: Het vermogen en de capaciteit van een accu.
Er gaat de laatste weken bijna geen dag voorbij of er is wel een nieuwtje te vinden over waterstof. Op de Maasvlakte, niet ver van de plaats waar onze boerderij staat, komt een groene waterstoffabriek die al in 2025 moet draaien. In de Noordzee, ten noorden van de Waddeneilanden, wordt zo’n waterstoffabriek in 2031 in gebruikgenomen.
Pascal Döppen uit Lichtenvoorde (Gld.) is industrieel ingenieur en ontwerpt machines en onderdelen voor verschillende machinefabrikanten. Daarnaast is hij gefascineerd door nieuwe technieken en laat hij zijn licht graag schijnen op actuele thema's. Dit keer: Elektrische machines vs. waterstofmachines.