Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

‘3D en spectrale camera’s geschikt voor ziekzoeken in pootaardappelen’

Spectrale camera’s en 3D techniek kunnen helpen om virus en bacterieziekten in de pootaardappelteelt in vroeg stadium op te sporen. Dat scheelt tijd en geld, menen onderzoekers van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO).

PPO deed de afgelopen jaren onderzoek naar de mogelijkheden om virus- en bacterieziekten automatisch op te sporen. Uiteindelijk blijken de spectrale camera techniek en de 3D techniek, de beste papieren te hebben.

Spectrale camera

De spectrale camera maakt een scan van de zijkant van de plant, om zodoende zowel de onderste als de bovenste delen van de plant te kunnen analyseren. Uit het onderzoek blijkt dat je met een spectrale camera viruszieke planten al enkele weken na opkomst herkent. Erwinia blijkt moeilijker te detecteren. Dat komt vooral omdat de symptomen maar op een paar plaatsen te zien zijn. De topbladeren verwelken en het onderste deel van de stengel vertoont zwartbenigheid. De hyperspectraal camera met 193 spectrale banden die gebruikt is in de labproef blijkt niet geschikt om in het veld te gebruiken. De onderzoekers raden aan om te zoeken naar een geschikt alternatief. Denk daarbij aan een schuin gerichte multispectraal camera met vijf tot tien meest onderscheidende banden. Ze denken aan de PixelTeq, Ximera of PhotonFocus-camera.

3D-camera

De onderzoekers zagen met de camera die een drie dimensionaal kleurenbeeld, toont dat het plantoppervlak en de groeisnelheid van Erwinia geinfecteerde planten kleiner is dan van gezonde planten. Om in de praktijk met behulp van deze 3D camera techniek conclusies te kunnen trekken heb je grote reeksen van beelden nodig. Planthistorie en geografische locatie zijn van belang in het schatten van de ziektestatus in het veld. Daardoor kun je alleen achteraf bepalen of een plant ziek is of niet. Real-time spot detectie is dus niet mogelijk met deze techniek. De onderzoekers geven aan dat het moment waarop vastgesteld kan worden dat een plant significant achterblijft in groei vroeg moet zijn. Want zodra planten in de rij door elkaar groeien, is het moeilijker om conclusies te trekken. De techniek lijkt dus geschikt voor ziekzoeken, mits de groeiachterstand tijdig in het groeiseizoen kan worden vastgesteld. Op dit moment is nog niet duidelijk welke camera het meest geschikt is en wat de kosten zijn. Dit jaar willen de PPO-onderzoekers 3D-camera’s testen.

Kosten

Virus- en bacterieziekten, veroorzaakt bijvoorbeeld Erwinia bacteriën of het Y-virus, vormen een van de grootste problemen in de pootaardappelteelt. Eenmaal aangetroffen in het veld kan het leiden tot afkeuringen van partijen pootgoed met alle financiële schade van dien. Nu zoeken selecteurs nog naar ziek pootgoed, maar zij zien het pas in vergevorderd stadium. Er is dus behoefte naar een snelle en adequate ziektedetectie liefst door middel van automatisering.

ziekzoeken-camera-20160629
Foto: PPO

Gerelateerde artikelen