In deze tijd van het jaar groeit het onkruid als kool. Vooral dit voorjaar, toen regen en zonneschijn elkaar in rap tempo afwisselden, kreeg het een flinke boost.
Voor mijn huis in Amersfoort ligt een parkeerstrook waar ik regelmatig mijn auto was. Dan rol ik de tuinslang uit, neem een emmertje sop en ga op het gemak aan de gang. Vaak ben ik nog maar een paar minuten bezig of de eerste wandelaar of fietser roept al iets in de trant van: “Zal ik die van mij er even naast zetten?” Of ik nou de auto was, de heg knip of de tuin onkruidvrij maak, er is altijd wel iemand die er – gelukkig altijd met beste bedoelingen – iets over zegt. Mensen zijn sociaal, maar ook heel nieuwsgierig. Hoveniers en groenaannemers zullen dat herkennen.
7:30 uur. Vanaf dat tijdstip stond ik elke beursdag samen met mijn collega-redacteur Jasper Lentz op de parkeerplaats van Groentechniek Holland in Biddinghuizen (Fl.) paraat met een Goupil G2. Speciaal voor de beurs hadden we dit elektrische voertuig omgedoopt tot Beurstaxi.
Elke hovenier, aannemer en loonwerker komt dagelijks in situaties terecht waarbij hij met zijn machine maar moeizaam bij het te maaien gras, een te snoeien heg of een te borstelen bestrating komt. Er staat iets in de weg, het terrein is te schuin of er is simpelweg geen ruimte om met de machine te manoeuvreren. Het zijn situaties die veel ergernis en extra werk opleveren.
Achter mijn huis in Amersfoort ligt een groot grasveld. De gemeente heeft daar vorig jaar een zogenoemde wadi aangelegd waarin overtollig regenwater wordt opgeslagen en infiltreert. De helft van het gras dat om de wadi heen groeit, wordt om de twee tot drie weken gemaaid. De andere helft is ingezaaid met kruiden- en bloemenmengels en blijft tot het najaar ongemaaid. Deze stroken zijn een paradijs voor insecten en reptielen. Daarnaast zorgt groen voor kleur en variatie in de wijk en het bespaart de gemeente veel onderhoudskosten. Veel buurtbewoners juichen de nieuwe aanpak dan ook toe.
Al jaren kopen machinefabrikanten onderdelen in bij externe partijen. Lange tijd werd daar vrij geheimzinnig over gedaan. Fabrikanten liepen er liever niet mee te koop dat zij kennis en kunde nodig hadden van andere fabrikanten. De ingekochte onderdelen werden in de eigen bedrijfskleuren overgespoten en de originele stickers maakten plaats voor eigen logo’s.
Afgelopen maand belde ik met vele tientallen fabrikanten, importeurs en dealers om te achterhalen of zij dit jaar nog nieuwe machines en producten op de markt gaan brengen. Het leverde een groot noviteitenoverzicht op dat u verderop in dit nummer kunt lezen. En het zal u niet meer verbazen, maar het aandeel nieuwe elektrische machines is in dit overzicht aanzienlijk.
Efficiënt, brandstofbesparend, comfortabel, duurzaam, goedkoop, kostenreducerend, onderhoudsvrij, emissievrij. Folders, websites, video’s en andere berichtgeving van machinefabrikanten, -dealers en –importeurs staan bol van dit soort verkoopargumenten.
Twee jaar geleden sprak ik op machinebeurs Groentechniek Holland in Biddinghuizen met een vertegenwoordiger van een grote fabrikant. Hij vertelde dat zij dat jaar naast accugereedschap en loopmaaiers ook veel draagbare aggregaten aan hoveniers en groenaannemers verkochten. Gekscherend vroeg ik hem waarvoor zij die gebruiken. “Om de accu’s van het accugereedschap op locatie op te […]
Op internet stuitte ik op een oproep van het afvalinzamel- en reinigingsbedrijf Saver. Het West-Brabantse bedrijf vraagt slimmeriken om mee te denken over een nieuwe manier van onkruidbestrijding op verhardingen. Volgens Saver is de huidige aanpak (borstelen en bestrijding met heet water) minder effectief, tijdrovender en duurder dan spuiten met glyfosaat. En daarom zoekt Saver […]
Voor mijn werk heb ik al op veel trekkers mogen rijden. Van kleine tuintrekkertjes tot bakbeesten met meer dan 500 pk. Al die trekkers hadden één ding gemeen: onder de kap lag een dieselmotor. Totdat ik eind februari achter het stuur van de Rigitrac SKE 50 Electric kroop. Zoals de naam al verklapt, is deze […]