Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Meten en data benutten, begin er nu mee!

Voor goed management is het noodzakelijk nauwkeurig te weten hoeveel er van een perceel geoogst wordt en hoeveel meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen er zijn gebruikt.

Voor goed management is het noodzakelijk nauwkeurig te weten hoeveel er van een perceel geoogst wordt en hoeveel meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen er zijn gebruikt.

Uit vergelijkingen tussen eigen percelen en met percelen van vergelijkbare bedrijven in de regio blijkt vaak dat er aanzienlijke verschillen zijn. Dus ook grote verschillen in rendement. Niet alleen financieel, maar ook in benutting van mineralen. Ook zijn er nog een groot aantal telers die deze gegevens niet beschikbaar hebben en/of ze niet gebruiken. Nu zijn de cijfers op zich niet het belangrijkste, maar vooral de onderbouwing waardoor verschillen in gebruik en resultaat worden veroorzaakt. Daarop kunt u als teler weer gericht bijsturen.

Dit betekent dat er gemeten en geregistreerd moet worden op perceelsniveau. Zowel van de opbrengsten als hoeveelheden gebruikte grondstoffen.  Dat kan handmatig. Maar bij de meeste telers komt er dan van verdere analyse niet veel terecht. Alleen eenvoudige, gemakkelijke automatische systemen hebben kans van slagen. Gelukkig maken de nieuwe ontwikkelingen in sensoren, automatische registraties opp trekker en werktuig en het automatisch data oversturen naar het management systeem het al een stuk gemakkelijker.

Opvallend op de Agritechnica, de grootste landbouwbeurs in november in Hannover, was dan ook het grote aantal leveranciers en producten die gericht zijn op meten, registreren, datatransport en presentatie van gegevens. Naast de grote leveranciers als John Deere, Claas, New Holland Case-IH, Trimble e.d. die een eigen totaalpakket aanbieden, waren er ook meerdere platforms waarbij de gegevens van verschillende bronnen (werktuigen, meetsystemen e.d.) bij elkaar gebracht worden. Telers krijgen het daarmee op één plaats overzichtelijk bij elkaar en kunne het bekijken op een websites, maar ook op de tablet en smartphone in het veld.
En niet alleen de aanbieders zijn er druk mee bezig, maar ook de telers. Met name op grote bedrijven met meerder managers en medewerkers wordt de noodzaak van gebruik van deze systeem als een belangrijke factor gezien voor behoud van rendement. Dus wordt er daar ook in geïnvesteerd en doet men ervaring op in het benutten van de systemen.

In Nederland zijn de bedrijven vaak kleiner, maar er wordt wel intensief op geboert op dure grond. Dus ook minimaal zoveel noodzaak door precies te werken het rendement te behouden. Daarnaast kan met een sluitende registratie ook aangetoond worden dat er veilig en binnen de milieunormen wordt geproduceerd. Binnen Agroconnect wordt er wel gewerkt aan een systeem voor uitwisseling van gegevens, maar in grote landen als Duitsland, Frankrijk, USA en Australië gaat het grootschaliger en minimaal zo snel, krijg ik de indruk.
Het verkrijgen van informatie is dan niet meer het probleem. Nog wel het goed analyseren, er de juiste conclusies uit trekken en daarop de juiste management en teeltmaatregelen nemen.
Dit is een leertraject waarin gegevens gebruik en goede teeltkennis samen gebracht moeten worden. Er zijn nog maar weinig akkerbouwer-managers die dit beide goed beheersen. Buitenlandse telers roepen daarbij vaak de hulp in van een deskundige adviseur, die zowel de teeltkennis hebben als gebruik het registratiesysteem beheersen.

Willen we als Nederlandse akkerbouwers ook in de toekomst rendement behouden in een straffe markt, dan is het voorwaarde deze nieuwe technieken te beheersen en benutten. Wacht daar niet mee, maar start nu om het je eigen te maken. Alleen daarmee krijg je vertrouwen in de systemen en weet je de resultaten te benutten en om te zetten naar rendementsverbetering. Prijzen en kosten zullen niet veel lager worden. De drempel om er in te stappen wel steeds hoger.

Gerelateerde artikelen