Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Nederlandse landbouw en de triple-A status

Half december 2013 kregen veel boeren een brief van onze overheid. Er stond in dat ze nog maar wat langer moesten wachten met het doen van al lang geplande investeringen.

En dat terwijl ze al maandenlang in overleg zijn met machineleveranciers over hun investeringsplannen. Ditmaal konden ze een subsidie krijgen voor de aanschaf van precisielandbouwapparatuur, machines met gps, Wingssprayer en ga zo maar verder. Maanden geleden zijn eerdere verwachtingen al omgezet naar ‘in- of uitgeloot’. De gelukkigen kregen geld om te investeren in innovatieve technieken zodat de Nederlandse landbouw wereldwijd toonaangevend kan blijven. Financiële ondersteuning om de introductie van nieuwe technieken te bevorderen helpt daarbij. Dat is terecht.

De landbouw in Nederland is altijd, en zeker in economisch zware tijden, een stevig fundament onder de Nederlandse economie. De landbouweconomie heeft weinig te maken met de algemene economie. Hij staat er vaak zelfs helemaal los van. De overheid mag dan ook best iets terug doen voor de agrisector. De teleurstelling bij de boeren en veel mechanisatiebedrijven was dan ook groot toen ze een brief kregen waarin stond dat ze nog maar even moesten wachten met de aankoop van hun machine. De overheid heeft namelijk besloten dat het mogen doen van investeren in de vernieuwing van hun machinepark is uitgesteld tot februari.

Als je moet wachten tot februari 2014 om het toegezegde (of toch niet toegezegde?) bedrag alsnog te investeren, schept dat veel onzekerheid. Het zorgt in elk geval voor veel vertraging. Dat de brief totaal onduidelijk blijft over de reden van uitstel, voedt alle onzekerheid. En de vertraging bedraagt al snel een half jaar. Maanden in overleg, maanden wachten op in- of uitloting en dan nu maanden uitstel betreffende het mogen doen van vernieuwende investeringen. Maar dan zijn we er nog niet. Moet de machine dan ook nog eens op specificatie gebouwd worden, dan moet je er ook nog eens maanden op wachten.  Alles bij elkaar kost het 8 tot 9 maanden voor het innovatieve kindje geboren kan worden.

Daar komt nog bij dat het overschakelen op een nieuwe machine midden in een teeltseizoen soms totaal niet past. Overschakelen naar een andere grotere schoffelmachine of een nieuwe Wingssprayer spuitmachine met een andere werkbreedte in een spuitseizoen, is bijna onmogelijk en ongewenst. Dan treedt er alles bij elkaar een vertraging van een jaar voordat iets nieuws versnelt in de praktijk werkt. Het duurt dus een jaar voordat die nieuwe techniek voordeel op gaat leveren voor boer, omwonenden en het milieu. Uiteindelijk zijn de belastinginkomsten voor de overheid ook nog eens lager.

Waar zijn onze belangbehartigers zodat dit soort domme bureaucratische maatregelen geen innovatie blokkade worden voor onze schitterende Nederlandse agrisector? Is de Nederlandse landbouw niet het enige ‘bouwwerk’ wat nog een triple-A status heeft? Volgens mij wel.

Gerelateerde artikelen